U slobodnoj se državi ne hapse novinari

17. rujna 2019.

Za vrijeme Vlade Andreja Plenkovića koji se priprema preuzeti Predsjedanje Vijećem EU događaju se situacije kakve priliče represivnim režimima, pa je tako jučer zbog satirične pjesmice na Twitteru priveden novinar Gordan Duhaček.

U Gongu ovo ocjenjujemo kao nedopustiv pritisak na novinare i nastavak urušavanja slobode medija. Mediji su zatrpani tisućama tužbi, političari šikaniraju novinarke i novinare, a policija ih proganja: legitimira ih po redakcijama, što je pokazao slučaj Đurđice Klancir, ili ih kao Gordana Duhačeka privode, iako se sam dan ranije javio policiji.

Ozbiljnu zabrinutost zbog rada pravosuđa predstavlja i za javnost zatvorena sudnica i prijetnja suca Ožanića Duhačeku, koju je objavio portal Index, a oko koje zahtijevamo žurnu reakciju Državnog sudbenog vijeća (DSV) i Ministarstva pravosuđa.

Napad na novinarke i novinare napad je na slobodu medija, na pravo svih građanki i građana da kritički propituju vlast, kao i napad na naše temeljne političke slobode, što nikako ne smijemo dopustiti.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

U slobodnoj se državi ne hapse novinari 1U slobodnoj se državi ne hapse novinari 2

chevron-right