Stručno usavršavanje nastavnica unaprjeđuje nastavni proces

19. srpnja 2019.

Kako bi obrazovanje bolje pripremalo mlade na aktivno i odgovorno građansko sudjelovanje, Gong i u ovoj godini provodi tradicionalno stručno usavršavanje učiteljica i nastavnica Edukaciju za građansku pismenost koja se sastoji od političke, EU i medijske pismenosti.

Obrazovanje može imati važnu ulogu u pripremi mladih na aktivno i odgovorno građanstvo. Zato nam je u Gongu vrlo važno podržati učiteljice i učitelje, nastavnice i nastavnike kroz sad već tradicionalno stručno usavršavanje koje održavamo od 2012. S obzirom na složenost i kompleksnost suvremenih političkih procesa Gongov program stručnog usavršavanja učitelja, nastavnika i obrazovnih stručnjaka podijeljen je u tzv. module: političku, medijsku i EU pismenost.

Modul Politička pismenost održan je u Zagrebu 28. i 29. lipnja 2019., a EU i medijsku pismenost organizirat ćemo u rujnu.

Uz razvijanje kompetencija nastavnika za poučavanje o pojedinim temama dodatna pažnja se tijekom edukacije posvećuje metodičko-didaktičkom pristupu i prilagodbi za poučavanje o tim temama tijekom nastave.

Osnovni cilj  modula političke pismenosti bio je upoznati polaznike s temeljnim konceptima važnima za razumijevanje i analiziranje suvremenih političkih procesa na lokalnoj, nacionalnoj, ali i globalnoj razini.

Neke od tema s modula su:

1. Razumijevanje pojmova politike i javnih politika 

2. Politička kultura, politička socijalizacija i političko obrazovanje

3. Suvremeno razumijevanje demokracije 

4. Kriza suvremene demokracije

5. Aktivno građanstvo – oblici građanskog sudjelovanja

6. Demokracija u školi

Preliminarni program Edukacije za građansku pismenost (sva tri modula), možete pogledati klikom ovdje.

Termini održavanja sva tri modula za ovu godinu su popunjeni, ali svoj interes za Edukaciju i predbilježbu za nove termine možete iskazati putem broja telefona: 01/4825 459, na opću e-mail adresu Gonga: gong@gong.hr  ili direktno e-mail adresu edukacijskog centra: lucija@gong.hr (Lucija Dumančić).

Ukupno trajanje svakog modula je 15 sati,  a sve sudionice i sudionici imaju organiziran smještaj, pokrivene putne troškove te dobivaju Gongovu potvrdu o sudjelovanju.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Stručno usavršavanje nastavnica unaprjeđuje nastavni proces 1Stručno usavršavanje nastavnica unaprjeđuje nastavni proces 2

chevron-right