S 31 prebjegom ovaj saziv oborio sve rekorde

19. srpnja 2019.

Vlada Andreja Plenkovića, dvije godine nakon raspada koalicije s Mostom - ponovo je u rekonstrukciji. Tanka većina ovisit će ponajviše o zastupnicima kluba Milana Bandića, jer koalicija s HNS-om čak ni uz glasove zastupnika nacionalnih manjina nije dovoljna za potrebnih 76 ruku.

Uoči ljetne stanke i izvanredne sjednice na kojoj će se danas glasati o novim ministrima, napravili smo analizu dosadašnjeg rada Sabora na temelju podataka s platforme Parlametar.hr. Oni pokazuju kako je ovaj saziv nadmašio sve dosadašnje brojem takozvanih prebjega – čak 31 zastupnik promijenio je tijekom mandata barem jedan klub. Šetnju po klubovima vizualizirali smo interaktivnom info-grafikom slobodnom za preuzimanje i objavu.

Danas će Parlametar testirati i u kojem je najkraćem roku moguće preuzeti i obraditi podatke o glasanju na plenarnoj sjednici. Većina tog posla i dalje se radi ručno – sve dok Sabor ne odluči omogućiti i javni API za pristup podacima u stojno čitljivom obliku.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

S 31 prebjegom ovaj saziv oborio sve rekorde 1S 31 prebjegom ovaj saziv oborio sve rekorde 2

chevron-right