Predložite kandidata predanog demokraciji i ljudskim pravima

17. srpnja 2019.

Više od 250 organizacija civilnog društva, među kojima je i Gong, uputilo je apel zastupnicama i zastupnicima EPP-a i Odboru LIBE tražeći povlačenje odluke o imenovanju Fideszovog kandidata za potpredsjednika Odbora. Donosimo cijeli tekst otvorenog pisma.

10. srpnja 2019. godine, Europska pučka stranka (EPP) odlučila je imenovati Balázsa Hidvéghija, mađarskog kandidata iz redova Fidesza, za ulogu potpredsjednika Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove Europskog parlamenta (LIBE). Dok su predsjedavajući i tri potpredsjednika Odbora uspješno izabrani, odgođena je odluka o imenovanju Hidvéghija za preostalo mjesto potpredsjednika.

Hidvégi je bio jedan od glavnih komunikatora stranke pod vladavinom Orbana proteklih godina. Osobito je glasan bio u jeku javnih kampanja blaćenja/diskreditiranja u Mađarskoj, posebno usmjerenih na političku opoziciju, građanske nevladine organizacije i novinare_ke.

Imajući u vidu i suspenziju članstva Fidesza iz EPP-a uoči europarlamentarnih izbora, dolje potpisane organizacije civilnog društva žale zbog izbora koje je izvršila skupina EPP.

Ponovno uvođenje Fidesza nakon izbora i imenovanje jednog od njegovih članova za potpredsjednika Odbora zaduženog za obranu građanskih sloboda diljem Europske unije zvoni na uzbunu.

EPP zna da vlada Fidesza godinama ograničava građanska prava, uključujući slobodu okupljanja i udruživanja, slobodu govora i akademskog rada, te da ograničava vladavinu prava u zemlji. Organizacije civilnog društva u Mađarskoj suočene su s pritiskom, javnim kampanjama protiv njih, restriktivnim zakonima i smanjenjem financiranja od strane vlade na stranačkim političkim temeljima. Fidesz je glasan u provođenju kampanja pritiska, uključujući i one na europskoj razini. U tijeku je i postupak povodom kršenja vladavine prava u skladu s člankom 7. UEU-a.

Sve ove činjenice proturječe samom cilju rada skupine LIBE. One ne vode davanju povjerenja ovakvom predstavniku za poziciju potpredsjednika Odbora LIBE.

Kako ne bismo ugrozili povjerenje između skupine EPP i organizacija civilnog društva, pozivamo EPP da preispita svoj izbor i predloži kandidata čiji rezultati pokazuju otvoren i transparentan dijalog s organizacijama civilnog društva i snažnu predanost demokraciji, vladavini prava i ljudskih prava za sve.

Na kraju, izražavamo zahvalnost članovima_cama odbora LIBE-a koji su odgodili imenovanje potpredsjednika. Želimo da odbor LIBE dobije novu nominaciju koja je prihvatljiva za sve one koji ozbiljno doživljavaju mandat ovog Odbora.

Popis potpisanih organizacija pronađite OVDJE

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Predložite kandidata predanog demokraciji i ljudskim pravima 1Predložite kandidata predanog demokraciji i ljudskim pravima 2

chevron-right