Prikaze troškova za Facebook potrebno je unaprijediti

03. srpnja 2019.

Novi Pravilnik o financijskom izvještavanju političkog oglašavanja, koji bi trebao regulirati i evidenciju političkog oglašavanja na društvenim mrežama, upravo je na e-savjetovanju otvorenom do subote, 6. srpnja. Gong upozorava da, premda predstavlja korak naprijed, u Pravilniku postoje manjkavosti zbog kojih bi na sljedećim izborima moglo biti izazova prilikom usporedbe podataka o tijeku novca iz različitih izvora. Dodatno, veliki je nedostatak što obrazac za izvještavanje nije priložen Pravilniku u e-savjetovanju.

Manjkavosti trenutnog sustava postale su očigledne nakon objave finalnih financijskih izvještaja o nedavnim europarlamentarnim izborima, a novi Pravilnik trebao bi osigurati da se izbjegnu već na idućim, predsjedničkim izborima, kada bi se trebao početi primjenjivati.

Naime, iako je DIP uoči službenog početka kampanje objavio priopćenje u kojem troškovi oglašavanja na društvenim mrežama moraju biti iskazani, bilo da su izravni ili plaćeni putem agencije za oglašavanje - podaci u izvješćima DIP-u razlikuju se od podataka objavljenih u Facebookovoj Galeriji oglasa i u Googleovom Izvješću o transparentnosti političkog oglašavanja.

Tako se u finalnim izvještajima DIP-u, na primjer, prikazuje da su Googleu oglase platili samo Mislav Kolakušić i SNAGA, iz Googleovog izvješća je jasno da su se na Googleu oglašavali i HDZ, i SDP i Pametno. Isto tako, iz finalnih izvještaja DIP-u ne vidi se da su, na primjer, HDZ i SDP plaćale Facebooku, iako su prema Facebookovom izvješću o Galeriji oglasa među najvećim potrošačima u kampanji, iz čega se može zaključiti da su oglase plaćali i samostalno i preko agencija.

Istovremeno, prijedlog novog Pravilnika propisuje tek da izvješće o troškovima uključuje troškove oglašavanja izborne promidžbe na društvenim mrežama za koje se dostavlja i naziv društvene mreže i naziv/URL stranice profila te razdoblje oglašavanja. Uvidom u Facebookova tri novolansirana alata za transparentnost europskih izbora, Gong zaključuje da unatoč pritisku Unije alati ne pružaju dovoljno cjelovitu i lako usporedivu sliku političkih kampanja na toj društvenoj mreži pa je stoga potrebno da novi Pravilnik pridonese otvorenosti i usporedivosti podataka.  

Gong će se u javno savjetovanje uključiti sa sljedećim preporukama:

U novom bi obrascu za financijski izvještaj troškovi za društvene mreže koji su išli preko agencija trebali dosljedno biti prikazani odvojeno od ostalog paketa agencijskih usluga.

Potrebno je da stranke DIP-u u izvještajima prikažu i trošak po svakom oglasu te razdoblje trajanja svakog pojedinog oglasa, jer zahtjev za navođenjem razdoblja oglašavanja iz prijedloga Pravilnika nije dovoljan  ako se ne odnosi na pojedine oglase.

Više o Gongovoj analizi političkog oglašavanja na društvenim mrežama u kampanji na izborima za Europski parlament čitajte OVDJE.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Prikaze troškova za Facebook potrebno je unaprijediti 1Prikaze troškova za Facebook potrebno je unaprijediti 2

chevron-right