Demokratska atmosfera, ali i brojna kršenja izborne šutnje

26. svibnja 2019.

Izborni dan prošao je mirno i u demokratskoj atmosferi, zaključak je Gonga na temelju stotinjak neanonimnih prijava građana o izbornim nepravilnostima i pedesetak informiranja o biračkim pravima.

Najviše prijava građana i građanki odnosilo se na kršenje izborne šutnje osobito telefonskim pozivima biračima sa snimljenom porukom Milana Bandića, što su neke biračice i birači doživjeli i kao pokušaj pritiska.

Gong je zaprimio više slučajeva primitka SMS-ova i poruka stranačkih čelnika na društvenim mrežama (BandićMilan365, SDP, IDS, Narodna stranka - reformisti), a pojedine stranke i kandidati su i na dan izborne šutnje emitirale plaćene oglase na Facebooku (Živi zid, HSP Split).

K tome Gongu je prijavljeno da se pokušavalo utjecati na pripadnike romske nacionalne manjine da glasaju za listu SDP-a u Legradu, te da su promatrači HDZ-a u Sisku i Špišić Bukovici vrbovali birače u blizini biračkog mjesta.

Gongu je prijavljeno desetak slučajeva u kojima su se birači žalili da im je bila narušena tajnost glasanja. Biračica iz Sesveta se požalila da je članica biračkog odbora ubacivala glasačke listiće umjesto pojedinih birača. U Metkoviću je biračica uočila da je članica biračkog odbora zapisivala serijske brojeva listića koji su davani biračima. Iz Poličnika je stigla žalba da se prilikom glasanja izvan biračkih mjesta, u domovima starijih mještana nije provjeravao identitet, te da im je bila narušena tajnost glasanja. U Čepinu su cijele obitelji, pa i grupe birača, zajedno glasovale, prema tvrdnjama građana koji su se javili Gongu nakon što birački odbor nije reagirao na njihove pritužbe. Biračica iz općine Gračišće tvrdi da je članica biračkog odbora inzistirala da joj ona odabere listić, umjesto da ga sama biračica izvuče iz ponuđene lepeze. Birači iz različitih krajeva Hrvatske požalili su se da im nije bilo omogućeno da glasačke listiće odaberu iz lepezaste ponude.  Zbog neadekvatnog uređenja biračkih mjesta, stigao je prigovor i da su nestranački promatrači u Vukovaru i Biogradu imali uvid u izbor birača. 

U Srbiji su zabilježene velike gužve jer su, unatoč prethodno prijavljenih i aktivno registriranih 27.466 birača, otvorena tek četiri biračka mjesta. Iz Danske je stigla prijava da je birački odbor tražio podatak o nacionalnosti birača, premda za to nema nikakve zakonske podloge.

Građani su se žalili na nepripremljene biračke odbore koji su tražili suvišne dokumente i pritom im umalo uskratili biračko pravo. Nadalje, neki odbori nisu znali objasniti preferencijski način glasanja.  Uz to, zaprimljene su prijave nekoliko osoba čije je ime već bilo zaokruženo u popisu birača, no ipak im je omogućeno glasanje.

Također, dojavljeno je da su na dva biračka mjesta ponuđene bile grafitne umjesto kemijskih olovaka, što otvara prostor za manipulaciju voljom birača.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Demokratska atmosfera, ali i brojna kršenja izborne šutnje 1Demokratska atmosfera, ali i brojna kršenja izborne šutnje 2

chevron-right