Stručno usavršavanje: Edukacija za građansku pismenost

24. svibnja 2019.

Poziv učiteljima i nastavnicama da se prijave na Edukaciju za građansku pismenost koja uključuje političku, medijsku i EU pismenost.

Za aktivno građansko sudjelovanje u demokratskim društvima važni su građanke i građani koji su razvili potrebne kompetencije, odnosno znanja, sposobnosti (vještine) i stavove. Te kompetencije se razvijaju tijekom cjelokupnog socijalizacijskog procesa, no posebno važnu ulogu u poticanju njihovog razvoja ima obrazovanje jer jedino može organizirano pridonositi učenju i izjednačavanju mogućnosti među mladima.

Od 2012. godine Gong organizira program stručnog usavršavanja nastavnika/ica i učitelja/ica pod nazivom Edukacija za građansku pismenost koji okuplja stručnjake s Fakulteta političkih znanosti, Pravnog fakulteta u Zagrebu i iz Gonga.

S obzirom na složenost i kompleksnost suvremenih političkih procesa program je podijeljen u tri dijela, tzv. modula: politička pismenost, medijska pismenost i EU pismenost. Tako koncipiran program, uz poučavanja o najvažnijim političkim pojmovima i procesima, uvažava činjenicu da su masovni mediji vrlo važan akter suvremenih političkih procesa, te da obučenost za njihovo kritičko razumijevanje zahtijeva pripremu i edukaciju. Dodatno, s obzirom na to da je Hrvatska članica Europske unije, poznavanje europskog konteksta i institucija važan je dio građanske pismenosti.

Preliminarni program Edukacija za građansku pismenost možete pogledati klikom ovdje.

 

Tri modula održat će se u više termina od lipnja do rujna u Zagrebu.

Ukupno trajanje svakog modula je između 10 i 15 sati,  a sve sudionice i sudionici dobivaju Gongovu potvrdu o sudjelovanju.

Gong organizira smještaj i pokriva putne troškove za do 20 sudionika/ica izvan Grada Zagreba i Zagrebačke županije po modulu.

-

Prijaviti se možete na web obrascu ovdje do 3. lipnja 2019.

Za sva pitanja možete se obratiti Luciji Dumančić na e-mail: lucija@gong.hr

Razvoj i provedbu programa financijski su podržale Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja za društveni razvoj i Europska unija. Provedba programa u 2019. godini omogućena je uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz Centre znanja za društveni razvoj i kroz program Europske unije – Europa za građane. Na potpori zahvaljujemo i zakladi Otvorno društvo – Open Society Foundations (Education Support Program).

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Stručno usavršavanje: Edukacija za građansku pismenost 1Stručno usavršavanje: Edukacija za građansku pismenost 2

chevron-right