Akterima izbornog procesa: Poštujte pravila poštenih izbora

24. svibnja 2019.

Uoči početka predizborne šutnje i izlaska na birališta, Gong poziva sve aktere izbornog procesa, birače i kandidate, institucije i medije da poštuju pravila poštenih izbora. Također, posebno podsjeća biračice i birače da iskoriste preferencijski glas i glasaju za samo jednu kandidatkinju ili kandidata te na taj način daju prednost u odnosu na ostale kandidate.

Gong poziva biračke odbore da izađu u susret zahtjevima birača koji ne mogu pristupiti biračkom mjestu, tako da se odazovu na njihov pravovremeni poziv da ih posjete u vlastitom domu. Birač o svojoj želji da glasa mora obavijestiti birački odbor do 12:00 sati na dan održavanja izbora. Istovremeno, Gong apelira na poslodavce da na izborni dan radnicima i radnicama omoguće izlazak na biralište.

Gong ni ove godine na izborni dan neće rasporediti promatrače na biračka mjesta, nego će pružati informativnu podršku biračima tako da će zaprimati neanonimne dojave građana o uočenim nepravilnostima i odgovarati na upite putem:

aplikacije za prijavi nepravilnosti: https://prijava.gong.hr/,

e-maila: gong@gong.hr,

telefona: (01) 4825 444,

Facebook Twitter profila.

Planira se priopćenje o tijeku izbornog dana.

Za organizaciju i provođenje izbora odgovorno je Državno izborno povjerenstvo (DIP) kojemu se svi sudionici i sudionice izbora mogu obratiti putem telefona (01) 4569-712 i (01) 4569-713 te e-maila dip@izbori.hr. Nadgledanje etičkih načela vrši Etičko povjerenstvo za izbor članova u Europski parlament, koje je dostupno putem telefona (01) 4569-673 i e-maila eticko.povjerenstvo@sabor.hr.

Pitanjem zaštite osobnih podataka bavi se Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP), kojoj se možete obratiti putem e-maila azop@azop.hr. Pritužbe o neželjenoj elektroničkoj komunikaciji (npr. SMS-ovima) možete slati Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti (HAKOM) na e-mail nezeljeni.sms@hakom.hr.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Akterima izbornog procesa: Poštujte pravila poštenih izbora 1Akterima izbornog procesa: Poštujte pravila poštenih izbora 2

chevron-right