Splitsko odvjetništvo odbacilo Gongovu prijavu u Vrlici

13. svibnja 2019.

Nekoliko slučajeva mogućih kaznenih djela na lokalnim izborima 2017. u Gradu Vrlici, koje je Gong zaprimio i prijavio nadležnima, sada je odbačeno.

Lokalni izbori 2017. u Vrlici bili su obilježeni nizom nepravilnosti koje su rezultirale ponavljanjem izbora na dva od ukupno osam mjesta. Nekoliko slučajeva mogućih kaznenih djela koje je Gong zaprimio i prijavio nadležnima, sada je odbačeno.

Naime, dvije godine nakon izbora, Općinsko državno odvjetništva u Splitu odbacilo je kaznenu prijavu koju je podnio Gong protiv nepoznatog počinitelja i to zbog slučajeva – krivotvorenja isprava i izborne prijevara, kao i zlouporabe biračkih prava.

U prvom slučaju bilo je je prijavljeno kako prilikom očitovanja o prihvaćanju kandidature, na propisanom obrascu (OLS-4), kandidat Slavko Škrbić nije bio izjašnjen po nacionalnoj osnovi. Tek naknadno, tijekom postupka kandidiranja, netko je, dopisao podatak o nacionalnosti. Dopisana pripadnost nacionalnoj manjini bila je suprotna opredjeljenju kandidata iskazanom u registru birača kao jedinom relevantnom registru o nacionalnoj pripadnosti u izbornom procesu, a s ciljem osvajanja još jednog mandata koji pripada nacionalnoj manjini. Na obavijesnom razgovoru Škrbić je tvrdio da ga je uoči izbora zvao gradonačelnik koji ga je pitao bi li htio biti zastupnik HDZ-a i zastupati interese srpske nacionalne manjine, te je odmah u zgradi općine upisao i nacionalnost na obrascu.

Ostale slučajeve možete pogledati ovdje.

U rješenju kojeg potpisuje Marina Pavić, zamjenica općinskog državnog odvjetnika zaključuje se kako provedenim izvidima nije utvrđeno da je bilo počinjeno niti jedno od prijavljenih kaznenih djela, pa su odbacili kaznenu prijavu.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Splitsko odvjetništvo odbacilo Gongovu prijavu u Vrlici 1Splitsko odvjetništvo odbacilo Gongovu prijavu u Vrlici 2

chevron-right