Nepravilnosti u sjeni izbora za Europski parlament

03. svibnja 2019.

Deset dana nakon raspisivanja izbora za Europski parlament započeo je i izborni proces za manjinske izbore. I te izbore prate nepravilnosti - Gong upozorava na pritužbe zainteresiranih građana kojima nije bila omogućena pravovremena prijava za rad u biračkim odborima.

U nedjelju, 5. svibnja održavaju se izbori za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina - mehanizme putem kojih manjine u Hrvatskoj ostvaruju svoje Ustavom zajamčeno pravo na sudjelovanje u javnom životu i upravljanju lokalnim poslovima u općinama, gradovima i županijama. Gong je upozorio nadležne institucije na uočene nepravilnosti pri imenovanju članova biračkih odbora.

Birački odbori za manjinske izbore, za razliku od primjerice odbora na izborima za Europski parlament, imenuju se 'nestranački', odnosno ne određuju ih političke stranke. Stoga su predsjednici i potpredsjednici odbora određeni na osnovu iskustva rada u biračkom odboru, a za poziciju članova građani se telefonski ili osobno javljaju Županijskom izbornom povjerenstvu. 

Na dan otvaranja prijava za rad u biračkim odborima (9. travnja), Gong je obaviješten da se građani ne mogu prijaviti za rad u biračkom odboru za manjinske izbore, jer ne radi aplikacija za prijave. Zainteresirani građani dobili su informaciju iz Izbornog povjerenstva Grada Zagreba da se ne mogu prijaviti, te im je objašnjeno – što je i Gongu potvrđeno u naknadnom razgovoru – da se radi o problemu s aplikacijom za prijavu koja je nakon kratkog vremena od otvaranja prijava zatvorena iz razloga što nije proradila na razini svih županijskih izbornih povjerenstava u Hrvatskoj.

Informacija da su prijave zatvorene nije bila javno objavljena, kao ni kada će se ponovno otvoriti, a zainteresiranima koji su taj dan zvali u telefonskom pozivu rečeno je da će se prijave otvoriti za dva dana ujutro (11. travnja). Međutim, prijave su ponovno otvorene sljedeći dan (srijeda, 10. travnja) u popodnevnim satima i popunjena je većina mjesta. Do četvrtka ujutro u 9 sati, gotovo su sva mjesta bila popunjena i ljudi koji su slijedili uputu županijskog izbornog povjerenstva – koju su dobili u utorak – nisu dobili priliku prijaviti se za željene biračke odbore.

Gong je u cilju transparentnog procesa prijava obavijestio o saznanjima Državno izborno povjerenstvo i tražio očitovanje od nadležnih institucija. DIP se nakon opetovanih poziva i pisanih uputa, nije očitovao o spomenutoj problematici. Izborno povjerenstvo Grada Zagreba obrazložilo je kako je aplikacija prvog dana (9. travnja) radila svega pola sata, nakon čega je „sukladno uputama DIP-a“ rečeno da će ponovno biti puštena tijekom četvrtka, 11. travnja, ili čak u petak, 12. travnja, te da su te informacije djelatnici Izbornog povjerenstva prenijeli građanima koji su zvali. No „onima koji su zvali dan ranije, ili dva dana ranije rečeno je da zovu kasnije, mogu i svakih nekoliko sati, jer u tim trenucima nismo znali kada će proraditi Aplikacija“, stoji dalje u dopisu. Dodano je kako je u Gradu Zagrebu za manjinske izbore predviđeno samo 51 biračko mjesto – u odnosu na 505 mjesta za europske izbore – i kako su znali da će se mjesta brzo ispuniti jer ih je malo. Međutim - kako stoji u odgovoru  - „suprotno usmenim najavama iz APIS IT-a“, unos u aplikaciju omogućen je u popodnevnim satima u srijedu (10. travnja) i djelatnici Izbornog povjerenstva su upisali osobe koje su zvale ili se prijavljivale na druge načine.

Unatoč navedenom, u zaključku dopisa Izborno povjerenstvo odbacuje pritužbu o netransparentnosti procesa prijave, argumentom kako je i 11. travnja, dakle u četvrtak kada je najavljeno ponovljeno otvaranje prijava i dalje bilo slobodnih mjesta – iako je Gong to jutro dobio informaciju da je ostalo još svega nekoliko mjesta i to najviše za predsjednika i potpredsjednika odbora – za koje je preporuka da budu pravne struke i imaju relevantno iskustvo i kako primaju „rezerve“ u slučaju da netko odustane. K tome dodaju kako se zainteresirani mogu javiti i za članove biračkih odbora za Europski parlament, što smatramo u potpunosti promašenom poantom.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Nepravilnosti u sjeni izbora za Europski parlament 1Nepravilnosti u sjeni izbora za Europski parlament 2

chevron-right