Imenovano Etičko povjerenstvo, još nema kodeksa

18. travnja 2019.

Ustavni sud RH konačno je na sjednici 17. travnja imenovao članice i članove Etičkog povjerenstva, tijela koje prati tijek izborne kampanje, a čije je formiranje za ove europske izbore poprilično kasnilo.

Podsjetimo, Gong je još prošli četvrtak upozorio da je prošao krajnji zakonski rok, a da Povjerenstvo nije ni predloženo niti imenovano te smo pozvali stranke i Ustavni sud da se drže zakona.

Prema zakonu, Povjerenstvo donosi i objavljuje Izborni etički kodeks „nakon objave odluke o raspisivanju izbora, a prije početka izborne promidžbe“. Povjerenstvo je, dakle, formirano poslije roka, a o etičkom kodeksu još nema informacija. U odluci o imenovanju stoji da se kontakti s Povjerenstvom ostvaruju "putem poštanske adrese, telefona, telefaksa i e-adrese Hrvatskog sabora". U nedostatku postojanja konkretnih kontakt podataka za prijave Povjerenstvu, prenosimo opće podatke za Hrvatski sabor:

Trg sv. Marka 6, 10 000 Zagreb,

Tel.: 01/45 69 222,

mediji@sabor.hr, gradjani@sabor.hr

Napomena: U slučaju eventualnih prijava Gonga Etičkom povjerenstvu, član Povjerenstva Goran Čular, koji je zamjenik predsjednice Vijeća Gonga, izuzet će se iz rasprava i odlučivanja po tim prijavama.

***19.4. objavljena su Pravila o načinu rada Etičkog povjerenstva s uputama da se prijave mogu podnijeti putem pošte, elektroničkom poštom na adresu eticko.povjerenstvo@sabor.hr, telefaxom na broj 01 630 3830, telefonom na: 01 456 9673.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Imenovano Etičko povjerenstvo, još nema kodeksa 1Imenovano Etičko povjerenstvo, još nema kodeksa 2

chevron-right