Oporba ima pravo izabrati člana DIP-a

11. travnja 2019.

Na početku izborne kampanje vladajući HDZ pokušava nametnuti svoju kandidatkinju za ispražnjeno mjesto u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) čime bi preuzeo mjesto koje prema Zakonu o DIP-u pripada opoziciji.

Gong poziva HDZ da poštuje pravo opozicije na tri predstavnika na temelju Zakona koji eksplicitno navodi da se potpredsjednike i članove DIP-a bira „sukladno stranačkom sastavu Hrvatskoga sabora u trenutku izbora“. S obzirom da se u ovom trenutku u DIP-u e već nalaze tri člana iz kvote vladajućih, jasno je da se preostalo mjesto treba prepustiti opoziciji.

Gong stoga apelira da se konkretna situacija riješi tako da se oporbi da pravo prijedloga, kako bi u trenutnoj situaciji sastav DIP-a odražavao sastav parlamenta, što je zasigurno bolje za legitimitet ovih europskih izbora.

DIP je nadležan ne samo za provedbu izbora, nego i za nadzor financiranja političkih stranaka i izbornih kampanja. Posezanje za mjestom koje bi trebalo pripadati opoziciji može se tumačiti kao još jedan HDZ-ov udar na neovisne institucije i to na samom početku izborne kampanje, što stvara sumnju u integritet izbornog procesa.

Podsjetimo još da se Gong godinama zalaže da se u DIP izaberu stvarne nestranačke osobe, te da se prethodno provede javno saslušanje predloženih kandidata kao što je praksa prilikom izbora sudaca Ustavnog suda i Pravobranitelja.

Mjesto u ključnom tijelu za provođenje izbora prazno je već mjesec dana pa osim narušavanja ravnoteže zabrinjava zakašnjela reakcija vladajućih koji su DIP doveli u situaciju da organizira izbore bez jednog člana.

S obzirom da se članovi DIP-a biraju na mandat od osam godina, a ne za svake izbore posebno, Gong smatra da bi se trebalo razmisliti o promjeni modela izbora, kako se ovakve situacije ne bi ponavljale.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

chevron-right