Formirajte Etičko povjerenstvo, prošao je zakonski rok!

11. travnja 2019.

Prošao je krajnji zakonski rok, a Etičko povjerenstvo za izbore za Europski parlament još nije formirano. Radi se o nadstranačkom tijelu koje ocjenjuje tijek izborne promidžbe, a čije članice i članove predlažu parlamentarne političke stranke i imenuje ih Ustavni sud.

Gong izražava veliku zabrinutost zbog situacije u kojoj se ni institucija kao što je Ustavni sud ne drži zakona RH.

Prema zakonu, Povjerenstvo donosi i objavljuje Izborni etički kodeks „nakon objave odluke o raspisivanju izbora, a prije početka izborne promidžbe“, a iako je izborna promidžba, tj. izborna kampanja, počela još jučer – Povjerenstvo još nije ni formirano.

Gong poziva Ustavni sud i političke stranke da oforme Etičko povjerenstvo što prije te tako, makar sa zakašnjenjem, pokažu da im je stalo do promicanja i ostvarivanja etičkih i demokratskih načela u izborima – onoga što je zakonski i glavna zadaća Povjerenstva.

Ovo je još jedan dokaz da tijela nadležna za izbore nisu dočekala spremna početak izborne kampanje. Podsjetimo, upozorili smo kako je Državno izborno povjerenstvo (DIP) mjesec dana bez članice, a sada HDZ pokušava nametnuti svoju kandidatkinju za ispražnjeno mjesto u DIP-u, čime bi preuzeo mjesto koje prema Zakonu o DIP-u pripada opoziciji.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Formirajte Etičko povjerenstvo, prošao je zakonski rok! 1Formirajte Etičko povjerenstvo, prošao je zakonski rok! 2

chevron-right