Isprobajte bolje i brže pretraživanje eSavjetovanja

13. ožujka 2019.

Datathon održan prošlog vikenda u sklopu Dana otvorenih podataka otvorio je sva savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, omogućio lakši pristup svakom pojedinačnom savjetovanju kao i pregled aktera koji se u njih uključuju.

Kompletna slika javnog savjetovanja od kraja 2014. do početka ove godine, uz znatno bolje i brže pretraživanje prema naslovu od onog dostupnog na službenim stranicama eSavjetovanja, jedan je od rezultata Datathona održanog prošlog vikenda u sklopu Dana otvorenih podataka u HUB385. Na sedam stranica moguće je filtrirati podatke prema institucijama, statusu savjetovanja, autoru komentara, dok desni klik mišem na tablicu otvara opciju detaljne analize za svaku ovu stavku.

Tako doznajemo da je u proteklih pet godina Hrvatska gospodarska komora sudjelovala u najvećem broju javnih rasprava, njih 185, dok je najveći broj komentara imala na Nacrt prijedloga Zakona o tržištu kapitala i Nacrt prijedloga zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Na ovaj posljednji s rekordnim se brojem komentara uključila i Hrvatska narodna banka koja je do danas sudjelovala samo u četiri javne rasprave.

Autor ovog projekta, koji je još u inicijalnoj fazi, je Filip Rodik, član ekspertne skupine Code for Croatia koja je početkom ove godine i službeno postala dio Gonga. Ekspertnu skupinu čine takozvani „civilni hakeri“, volonteri i volonterke koji su svoja stručna i tehnička znanja voljni ponuditi besplatno s ciljem pomaganja zajednici.

Svi podaci s eSavjetovanja sada su dostupni u otvorenom formatu i spremni za korištenje u drugim aplikativnim rješenjima, a isto vrijedi za sve projekte razvijene tijekom vikend Datathona.

Svi koje zanima više detalja o pregledu eSavjetovanja, korištenju pretraživača ili preuzimanju podatka javiti se mogu na filip@gong.hr. Podaci u CSV formatu dostupni su na linku.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Isprobajte bolje i brže pretraživanje eSavjetovanja 1Isprobajte bolje i brže pretraživanje eSavjetovanja 2

chevron-right