Predsjednice, sazovite Vijeće za nacionalnu sigurnost

08. ožujka 2019.

Gong je pozvao predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović, da zbog slučaja novinarke Đurđice Klancir sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Zbog sumnje u zloupotrebu policijskog sustava i kršenje Ustava u slučaju novinarke Đurđice Klancir, Gong poziva Predsjednicu RH Kolindu Grabar Kitarović da hitno sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost i zatraži polaganje računa i podnošenje političke odgovornosti za djelovanje represivnog sustava.

Ako smo se opet vratili u vremena u kojima su politički moćnici iskorištavali represivni aparat države za zastrašivanje novinarki, znači da se Ustav dvostruko krši: ugrožava se sloboda izražavanja, a privatizacija policijskog aparata direktna je prijetnja nacionalnoj sigurnosti.

Gong podržava zahtjeve da se o slučaju Đurđice Klancir raspravlja na saborskom Odboru za informiranje informatizaciju i  medije, kao i na Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, no zbog sumnje da se policija koristila u privatne svrhe smatramo da je nužno da slučaj rasvijetle zajednički predsjednica i premijer na Vijeću za nacionalnu sigurnost.

Uz solidarnu podršku svim tuženim novinarima i medijima, Gong je nedavno pozvao na bojkot javnog servisa. Slučaj Đurđice Klancir kojoj je policija upala u redakciju, pokazuje protuustavne i antieuropske pritiske kakvima su izložene novinarke u Hrvatskoj.

Bez slobodnih medija, demokracija je u mraku.

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Predsjednice, sazovite Vijeće za nacionalnu sigurnost 1  Predsjednice, sazovite Vijeće za nacionalnu sigurnost 2

chevron-right