SOLIDARKA za novinare, branitelje i žrtve

06. ožujka 2019.

Zaklada SOLIDARNA poziva sve ljude dobre volje i svijesti o važnosti građanske solidarnosti da se svojim donacijama uključe u direktnu kriznu podršku novinarima, zviždačima, braniteljima i žrtvama kršenja ljudskih prava.

Podržite pretučene žene i djecu za koje država nema razumijevanja niti je osigurala sredstva za pružanje direktne pomoći, za tužene a odgovorne novinare/ke i aktiviste/kinje za zaštitu ljudskih prava kojima prijete istrage, sudski procesi i odluke da plate sulude odštete! Pokažimo da je građanska solidarnost jača od mržnje, nasilja i bahatosti moćnika! Ljudi trebaju pomoć sada – oni nemaju vremena čekati da sustav profunkcionira! A hoće li se to i dogoditi ikada?!

SOLIDARKA je krizni fond solidarnosti namijenjen pružanju prve pomoći žrtvama kršenja ljudskih prava, novinarima, aktivistima, zviždačima koji su prepušteni sami sebi i/ili izloženi administrativnim, političkim i društvenim pritiscima. Zahvaljujući donacijama građana, Fond SOLIDARKA, ukoliko se odazovete,moći će odmah reagirati pružanjem krizne humanitarne i psihosocijalne pomoći te pravne zaštite  svima čija se ljudska prava krše, a sustav ih nije spreman zaštititi. Ciljani iznos kojeg početno želimo prikupiti u fondu SOLIDARKA jest  50.000 kn.

Link na online doniralicu za fond SOLIDARKA: https://www.solidarna.hr/donirajte/site/index/hr-HR

Link na informacije o fondu SOLIDARKA: https://www.solidarna.hr/site/article/poziv-na-doniranje-za-fond-solidarka/hr-HR

Zašto nam treba Fond SOLIDARKA?

  • Zato što sada  već svakodnevno svjedočimo dramatičnim slučajevima premlaćivanja žena i djece na čije potrebe sustav socijalne zaštite nije spreman odgovoriti, unatoč činjenici da je Hrvatska ratificirala Istambulsku konvenciju i ima osigurana sredstva za njezinu provedbu iz EU fondova. Nakon što smo krizno uskakali u pomoć pojedinim ženama i njihovoj djeci, pozivamo vas da zajedničkim snagama unaprijed prikupimo novac  koji će nam omogućiti da odmah osiguramo pravno zastupanje, kriznu humanitarnu i psihosocijalnu pomoć svakoj sljedećoj žrtvi obiteljskog nasilja kada to rigidne birokratske  institucije već ne čine.  

  • Zato što je u Hrvatskoj postalo moda tužiti novinare  koji govore i pišu ono što misle! U pravilu su upravo visoko profesionalni novinari mete zlonamjernih sudskih tužbi, i to samo zato što se ne boje izgovoriti ili napisati istinu i podastrijeti javnosti činjenice koje su utvrdili! Perjanica progona vrhunskih novinara/ki je Uprava HRT-a koja  naš novac, prikupljen pristojbama,  troši na sudska zastrašivanja i financijsko iscrpljivanje novinara i medijskih nakladnika. Stoga podržimo više desetaka  novinara/ki koji se ne mogu osloniti na svoje redakcije, a hitno im treba pravna zaštita.  Čak i u slučajevima kada su odvjetnici spremni braniti novinare i branitelje ljudskih prava bez naknade, mnogima je nemoguće pokriti troškove sudskih pristojbi za višekratna ročišta i PDV koji država naplaćuje i na usluge koje su odvjetnici donirali.

  • Zato što su sve češće građani/ke koji javno govore i rade ono što misle i u što vjeruju, a to im pravo jamči Ustav RH, izloženi pritiscima i sankcijama,  baš kao što su zviždači koji razotkrivaju malverzacije i općeprisutnu korupciju šikanirani i prepušteni sami sebi. Istovremeno se aktiviste koji pokušavaju pomoći izbjeglicama koji pokušavaju probiti zatvorene granice tvrđave Europe zlonamjerno optužuje da trguju ljudima i krše zakon. Podržimo zajedno branitelje ljudskih prava kojima pristižu računi za sudske pristojbe i pravno zastupanje koje ne mogu platiti. Pokažimo da smo solidarni u obrani naših ustavnih vrednota i temeljnih građanskih sloboda!

Solidarno protiv nasilja, mržnje i bahatosti moćnika!

Upute za donatore Fonda SOLIDARKA:

  • Vašu donaciju za Fond SOLIDARKA možete uplatiti putem virmana u banci ili pošti, preko vašeg netbankinga ili putem namjenske online doniralice zaklade SOLIDARNA, a u korist bankovnog računa  Zaklade SOLIDARNA pri Hrvatskoj poštanskoj banci, IBAN IHR73 2390 0011 1009 4807 2, SWIFT: HPBZHR2X(za uplate iz inozemstva).

  • Cjelokupni iznos donacija usmjerit će se na krajnje korisnike  -  žrtve i branitelje ljudskih prava, novinare i zviždače.

  • Javnost će biti redovito informirana o  donacijama Fonda putem internetske stranice SOLIDARNE www.solidarna.hr.

  • Zaklada SOLIDARNA neće objavljivati imena pojedinačnih donatora bez njihova izravnog pristanka.

  • Svaki neanonimni donator Fonda SOLIDARNO dobit će na osobnu adresu detaljni izvještaj o utrošku doniranih sredstava.

  • Donacije predstavljaju porezno priznati trošak za fizičke i pravne osobe ukoliko ne prelaze 2% ukupno iskazanog dohotka, odnosno prihoda od poslovanja u prethodnoj godini. Zaklada SOLIDARNA izdat će Potvrdu o donaciji svim donatorima koji je zatraže, a u svrhu godišnje prijave poreza na dohodak fizičkih osoba, odnosno poreza na dobit pravnih osoba. Više o poreznim olakšicama na donacije možete pročitati OVDJE.

chevron-right