DETECT – osnaživanje digitalnog građanstva

04. ožujka 2019.

Gong sudjeluje u provedbi projekta DETECT – Enhancing Digital Citizenship, čiji je cilj osnažiti nastavnike i mlade za prepoznavanje manipulativnih objava u društvenim mrežama i otpornost na učinke dezinformirajuće političke propaganda.

Manipulativne političke poruke uživaju veliku pozornost, kako na društvenim mrežama, tako i u „stvarnom svijetu“. Ne samo da su vidljive, one su i utjecajne i imat će sve veći utjecaj na ishode političkih kampanja.

Koristeći manipulativne tehnologije (kao što su „botovi“ na društvenim mrežama) i kampanje dezinformiranja, razne skupine i organizacije koje žele nastoje svoje narative preseliti u mainstream i poljuljati pristajanje birača uz vrijednosti liberalne demokracije.

Ove su činjenice posebno od značaja za mlade. Kao što su pokazala istraživanja demokratskih kompetencija mladih i u Hrvatskoj, mlade korisnice i korisnici Interneta informiraju se o svijetu ne samo od svojih roditelja i vršnjačkih skupina, već prvenstveno putem internetskih platformi kao što su Youtube, Twitter, Facebook i Instagram. Stoga je važno osnaživati aktivno građanstvo mladih kroz aktivnosti za izgradnju demokratskih kompetencija koje se ne odvijaju samo u učionicama nego i online, u doticaju s društvenim mrežama.

Glavni su ciljevi projekta DETECT:

-          unaprijeđena kritička moć prosuđivanja nastavnica/nastavnika i učenica/učenika i sposobnost prepoznavanja računalne propagande,

-          osnaživanje aktivnog digitalnog građanstva.

Kako bi ovi ciljevi bili postignuti, projektni partneri će razviti program edukacije za nastavnike, koji će biti upoznati će sa sredstvima i strategijama za manipuliranje mišljenjima i ponašanjem publike, kao što su algoritmi, botovi na društvenim mrežama, „mračne“ objave i kampanje utemeljene na prijevari. Nastavnici će zatim biti u mogućnosti razvijati edukacijske aktivnosti za mlade – prvenstveno učenice i učenike srednjih škola – zasnovane na iskustvenom učenju.

Projektni partneri su:

-          Leibniz Universität Hannover, Institut für Didaktik der Demokratie (Njemačka)

-          Demokratiezentrum Vienna (Austrija)

-          Centre for European Refugees, Migration and Ethnic Studies, New Bulgarian University (Bugarska)

-          Center for Education and Qualification of pedagogical experts (Bugarska)

-          Gimnazija Pula (Hrvatska)

-          Gong (Hrvatska)

Projekt DETECT je financiran sredstvima Europske komisije kroz program Erasmus+. Ovaj članak odražava isključivo stavove autora i ni na koji način ne predstavlja službeni stav Europske komisije, niti je Europska komisija za njega odgovorna.

DETECT – osnaživanje digitalnog građanstva 1

chevron-right