ODD: Zajedno za otvaranje javnih podataka

25. veljače 2019.

Globalna konferencija koja se tradicionalno povodom Dana otvorenih podataka održava u više od 200 gradova diljem svijeta u Zagrebu će se održati u prostoru HUB385 u Petračićevoj ulici 6, u petak, 1. ožujka, s početkom u 10 sati.

Zbog čega je tako teško dobiti otvorene podatke od hrvatskih javnih tijela, zbog čega ih najčešće žele posebno naplatiti, hoće li Politika otvorenih podataka to promijeniti ili Uredba o troškovima ponovne uporabe informacija najavljuje da ćemo morati plaćati otvoreni pristup javnim podacima – pitanja su na koja tražimo odgovor ovog petka, na konferenciji Dani otvorenih podataka.

Konferencija ima za cilj okupiti relevantne stručnjakinje i stručnjake, predstavnike institucija i izvršne vlasti, kao i civilnog društva te IT aktivista kako bismo razmijenili iskustva te zajednički pokušali iznaći rješenja i alate koji bi građanima osigurali jednostavniji pristup relevantnim javnim podacima i maksimalno otežali svaki pokušaj manipuliranja njihovim osobnim podacima i širenje dezinformacija.

Obilježavanje Dana otvorenih podataka izvrsna je prilika za otvaranje javne diskusije o Politici otvorenih podataka Vlade RH u svjetlu Direktive Europskog parlamenta i Vijeća o ponovnoj uporabi podataka javnog sektora te vladine Uredbe o troškovima ponovne uporabe informacija. Fokus rasprave bio bi na dostupnosti javnih podataka građanima.

Istovremeno, a obzirom na skorašnje izbore za Europski parlament, Gong smatra važnim upozoriti građane na moguće zlouporabe njihovih osobnih podataka na internetu i društvenim mrežama te kako se hrvatska tijela, ona koja imaju ovlasti, kapacitete i resurse za to, pripremaju odgovoriti na takve izazove.

Vikend nakon konferencije, posvećen je datathonu u sklopu kojega će se konkretnim tehnološkim rješenjima demonstrirati načini na koje otvoreni podaci mogu doprinijeti većem povjerenju građana u institucije.

 

Na konferenciju se možete prijaviti putem linka (klikom na kvačicu desno), a program donosimo u nastavku:

PROGRAM 
PETAK 1. ožujak

9:30 – 10:00 registracija sudionika

10:00 – 10:30 pozdravne riječi
Jelena Berković, (izvršna direktorica) Gong
Miroslav Schlossberg, Code for Croatia

10:30 – 11:45 Okrugli stol – Politika i praksa otvorenih podataka 

Zbog čega je tako teško dobiti otvorene podatke od hrvatskih javnih tijela, zbog čega ih najčešće žele posebno naplatiti, hoće li Politika otvorenih podataka to promijeniti ili Uredba o troškovima ponovne uporabe informacija najavljuje da ćemo morati plaćati otvoreni pristup javnim podacima?

Dubravka Bevandić (Voditeljica Službe za zaštitu prava na pristup informacijama) Povjerenik Za Informiranje 
Božo Zeba (Načelnik sektora) Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva 
Josip Salapić (Državni tajnik) Ministarstvo pravosuđa
Sanja Šimić (direktorica Centra za digitalnu transformaciju i strateški razvoj) Hrvatska gospodarska komora "Digitalna komora“

moderira: Melisa Skender             

11:45 – 12:00 kava

12:00 – 12:45 Panel diskusija - Politički marketing na društvenim mrežama 

Uoči izbora za Europski parlament koje već nazivaju najhakabilnijim izborima do sad, otvaramo pitanje političkog marketinga na društvenim mrežama - u koji se ulažu sve veći iznosi, a bez ikakve regulacije ili učinkovitog monitoringa odakle novac dolazi i kako se troši.

Marko Boko, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj 
Gordan Turković, CTA komunikacije 
Janja Horvat Drobnjak, Državno izborno povjerenstvo

moderira: Petar Vidov

12:45 – 14:15 ručak&kava

DVA PANELA ISTOVREMENO:

14:15 – 15:00 Panel – Što znamo o aktivnostima svojih zastupnika
Žiga Vrtačič, Danes je nov dan 

usporedba otvorenosti hrvatskog, slovenskog, bosanskohercegovačkog i poljskog parlamenta na primjeru implementacije Parlametra

Video Call Sarajevo, U.G. "Zašto ne" Implementacija Parlametera
Hrvatski sabor

moderira: Melisa Skender

14:15 – 15:00 Predstavljanje widgeta Who Targets Me? i Mozaika veza

Jelena Tešija, Who Targets Me?
Widget za praćenje političkog oglašavanja putem društvenih mreža koji će se koristiti tijekom kampanje za EP izbore (primijenjen na irskom referendumu o reproduktivnim pravima)

Andrea Kovač, Mozaik veza 
izlazi iz beta faze i predstavlja poboljšane vizualizacije, čišće podatke, brže filtriranje i mogućnost eksporta podataka

moderira: Oriana Ivković Novokmet

15:00 – 15:30 pauza

15:30 prikazivanje filma „The Cleaners“ (trajanje 88 minuta)

 

OPEN DATA WEEKEND:

SUBOTA 2. ožujka

9:30 registracija sudionika

10:15 – 11:00 predstavljanje projekata i pripremljenih setova podataka

Datathon traje do 18:00

NEDJELJA, 3. ožujka

9:30 registracija sudionika

Datathon (nastavak) do 17:00

17:00 proglašenje najboljih rješenja s Datathona

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

ODD: Zajedno za otvaranje javnih podataka 1ODD: Zajedno za otvaranje javnih podataka 2

chevron-right