Na okupaciju HRT-a odgovaramo nezapamćenim bojkotom

25. veljače 2019.

Politička je odgovornost, prvenstveno onih sada na vlasti, što su omogućili – činjenjem ili propustima – da HRT ne predstavlja javni medijski servis kakav zaslužujemo, nego se putem njega omogućava relativiziranje ili normalizacija pojava koje u demokratskom društvu nisu dobro došle.

Čini se da u cijeloj Europi nema takvog slučaja da se bojkotu javnog medijskog servisa, što su ga pokrenule organizacije civilnog društva i sindikati, pridružuje i značajan dio opozicije. Ovo je itekako političko pitanje, istaknula je na konferenciji za novinare Jelena Berković, izvršna direktorica Gonga: „Ako HDZ smatra da je najodgovorniji za stanje u ovoj državi u posljednjih 30 godina, onda neka preuzme odgovornost i za stanje oko HRT-a: moraju dozvoliti novinarima da rade svoj posao u uvjetima koji omogućavaju profesionalnost – maknuti svoje prste od uređivanja medija, a s druge strane trebaju izabrati kompetentne ljude koji će transparentno i vjerodostojno upravljati javnim novcem.“

„Kad smo otvarali velike korupcijske afere i otvarali priče o pljačkama u cestogradnji i drugim sektorima“, podsjetio je Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata, „mi smo prvo objavljivali, a onda prijavljivali – i tada smo vjerovali da će nas više štititi mediji, nego policija.“

„Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR) već deset godina upozorava na HRT-ovo nepoštivanje postotaka neovisne produkcije, netransparentno i netočno iskazivanje programskog proračuna, nejasne procedure naručivanja programa od vanjskih produkcija, te na nepoštivanje prava autora koji proizvode program. Iz navedenih razloga smatramo da HRT ne djeluje kao javni servis“, istaknuo je Antonio Nuić, predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja, u pisanoj poruci. Kako je dodao: „DHFR je prekinuo suradnju s HRT-om i ne kani je obnoviti sve dok se ne riješe navedeni problemi. Javni servis je sustav koji uspješno funkcionira u svim razvijenim europskim zemljama, to je sustav koji je našoj audiovizualnoj baštini i kulturi ostavio vrijedna djela i DHFR će učiniti sve kako bi javni servis funkcionirao u skladu sa zakonskim propisima Republike Hrvatske i dobrim europskim praksama.“

„Tužbe upućene prema novinarima znače da se krši jedna od vrijednosti koje bi HRT trebao poštivati, a to je univerzalnost: da svima svugdje i na svaki način omogući izražavanje i razmjenjivanje različitih stajališta i ideja“, upozorio je Nikola Baketa, član Programskog vijeća HRT-a, zabrinut što HRT odstupa od misijskih ciljeva koje je potpisao u Ugovoru s Vladom koji je stupio na snagu početkom 2018. godine. Uostalom, kako je Baketa podsjetio, još 2017. godine je nacrtom Pravilnika o društvenim mrežama predloženo da i članovi Programskog vijeća trebaju tražiti dopuštenje Uprave za svoje objave na društvenim mrežama. Programsko vijeće se uspješno protiv toga pobunilo, no kako je istaknuo Baketa „to što je nama omogućeno ne bi trebalo uskraćivati drugim novinarima“.

Kako točno provodimo bojkot?

Udruge i sindikati koji su pokrenuli bojkot HRT-a 18.2.2019. odlučile su bojkotirati HRT na sljedeći način:

1. NE dajemo izjave za HRT (ni radio ni televiziju ni portal)

2. NE sudjelujemo u emisijama HRT-a 

3. NE pozivamo HRT na javne događaje koje organiziramo.

ALI ako se HRT-ova ekipa pojavi na našem javnom događaju, omogućujemo im pristup, tj. poštujemo njihovo pravo da obavljaju svoj posao u javnom prostoru. Ne možemo niti želimo zabraniti novinarima da snimaju događaje u javnom prostoru, ali možemo odbiti dati (posebne) izjave za HRT.

Pozivamo sve druge zainteresirane udruge, sindikate, institucije i druge pravne osobe u Republici Hrvatskoj da se pridruže našoj inicijativi u znak solidarnosti, te da se uključe u bojkot HRT-a do novinarskog prosvjeda.

Pozivamo sve koji se žele pridružiti bojkotu da to objave putem Facebook eventa ili Twittera (#novinarstvonedamo, #povucitetuzbe), na svojim društvenim mrežama i/ili službenim web stranicama.

Vidimo se na novinarskom prosvjedu u subotu 2.3.2019. u 12:05 ispred Novinarskog doma!

POTPISNICE/I:

Autonomna ženska kuća Zagreb

CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje

Centar za mirovne studije

Centar za građanske inicijative Poreč

Centar za žene žrtve rata - ROSA

Centar za ženske studije

CroL.hr 

Domine

Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću

Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR)

fAKTIV

Faktograf

Forum.tm - Dom kulture Zagreb

Gong

Udruga za nezavisnu medijsku kulturu

Udruga za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda „Homo“

Hrvatsko novinarsko društvo

Inicijativa mladih za ljudska prava

IPE - Institut za političku ekologiju

Koordinacija ženskih grupa SEKA

Kuća ljudskih prava Zagreb

Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva

Lupiga - Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije

Mreža mladih Hrvatske

Nezavisni cestarski sindikat

PaRiter

Protagora – udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta

Skribonauti

Tris - Udruga za promicanje civilnog društva, medijske kulture i razmjene informacija

Udruga IKS

Prostor rodne i medijske kulture K-zona

Zagreb Pride

Ženska mreža Hrvatske

Zelena Istra

 

Nakon inicijative iz civilnog društva, bojkotu HRT-a su se priključile i političke stranke i inicijative:

Radnička fronta

Možemo!

Klub nezavisnih zastupnika (Bojan Glavašević, Marko Vučetić, Tomislav Žagar)

Samostalna demokratska srpska stranka

START

SDP Hrvatske

#Amsterdamska koalicija: GLAS Građansko-liberalni savez; HSS Hrvatska; Hrvatska stranka umirovljenika; IDS - Istarski Demokratski Sabor; PGS - Primorsko Goranski Savez; Laburisti Hrvatske; Demokrati

Pametno

Nova ljevica

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Na okupaciju HRT-a odgovaramo nezapamćenim bojkotom 1Na okupaciju HRT-a odgovaramo nezapamćenim bojkotom 2

chevron-right