Tko je sve podržao bojkot HRT-a?

22. veljače 2019.

Tridesetak organizacija civilnog društva javno je pozvalo na dvotjedni bojkot HRT-a kako bi ukazalo na nakaradnost situacije u kojoj javni servis tuži medije i novinare.

Kvalitetan javni medijski servis jedan je od stupova demokratskog društva. Nažalost, Hrvatska nema javni medijski servis, već javnu televiziju koja medije koji izvještavaju o zbivanjima na Prisavlju pokušava ušutkati sudskim tužbama, isto kao i vlastite novinare koji bi svoj posao željeli obavljati pošteno i profesionalno. Umjesto tužbama i pritiscima, ugled i neovisnost javnog servisa trebali bi se štititi podržavanjem novinara, poboljšanjem kvalitete programa i upravljanja te ostalim aktivnostima usmjerenima na zaštitu, a ne zatiranje slobode medija.

Vrijeme je da takvom ponašanju kažemo „DOSTA!“

Mi, dolje potpisane organizacije, do novinarskog prosvjeda Novinarstvo ne damo! koji će se održati 2. ožujka 2019. godine, nećemo sudjelovati u programu HRT-a; ni pojavljivanjem u HRT-ovom studiju, ni davanjem izjava pred HRT-ovim kamerama.

Uz solidarnu podršku svim tuženim novinarima i medijima, kao i ostalim novinarima koji svakodnevno trpe pritiske i zastrašivanja, namjera našeg bojkota je ukazati na nakaradnost situacije u kojoj javni servis tuži medije i novinare koji izvještavaju kako se troši javni novac i time politikom zastrašivanja i pritisaka pokušava dodatno srozati medijske slobode u Hrvatskoj.

Stoga se pridružujemo zahtjevu Hrvatskog novinarskog društva koje od Hrvatske radio-televizije traži odbacivanje svih tužbi protiv novinara i medija. Takvih tužbi dosad je HRT podigao najmanje 36, a ukupna visina traženih odštetnih zahtjeva javnog servisa približava se iznosu od 2,3 milijuna kuna.

Službeni je stav Europske federacije novinara da je HRT po razini neovisnosti najgori javni servis u Europi. Iako su problemi na javnoj televiziji brojni, smatramo da je podizanje tužbi posebno problematičan način trošenja novca poreznih obveznika i pretplatnika. Ovo je dosad nezabilježena praksa u djelovanju javnih servisa po kojoj smo nažalost već postali prepoznati u Europi.

Pozivamo sve druge zainteresirane udruge, sindikate, institucije i druge pravne osobe u Republici Hrvatskoj da se pridruže našoj inicijativi u znak solidarnosti, te da se uključe u bojkot HRT-a do novinarskog prosvjeda. Pozivamo sve koji se žele pridružiti bojkotu da to objave putem Facebook eventa ili Twittera (#novinarstvonedamo, #povucitetuzbe), na svojim društvenim mrežama i/ili službenim web stranicama.

POTPISNICE/I:

Autonomna ženska kuća Zagreb

CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje

Centar za mirovne studije

Centar za građanske inicijative Poreč

Centar za žene žrtve rata - ROSA

Centar za ženske studije

Domine

Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću

fAKTIV

Faktograf

Forum.tm - Dom kulture Zagreb

Gong

Udruga za nezavisnu medijsku kulturu

Udruga za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda „Homo“

Hrvatsko novinarsko društvo

Inicijativa mladih za ljudska prava

IPE - Institut za političku ekologiju

Koordinacija ženskih grupa SEKA

Kuća ljudskih prava Zagreb

Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva

Lupiga - Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije

Mreža mladih Hrvatske

Nezavisni cestarski sindikat

PaRiter

Protagora – udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta

Skribonauti

Tris - Udruga za promicanje civilnog društva, medijske kulture i razmjene informacija

Udruga IKS

Prostor rodne i medijske kulture K-zona

Zagreb Pride

Ženska mreža Hrvatske

 

Nakon objave poziva bojkotu HRT-a su se priključili:

Zelena Istra

Radnička fronta

Možemo!

Ranko Ostojić

Rada Borić

Društvo hrvatskih filmskih redatelja (DHFR)

Klub nezavisnih zastupnika (Bojan Glavašević, Marko Vučetić, Tomislav Žagar)

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS)

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Tko je sve podržao bojkot HRT-a? 1  Tko je sve podržao bojkot HRT-a? 2

chevron-right