Kako učenicima približiti vrijednosti EU-a?

18. veljače 2019.

Uključite se u projekt R-EU-Connected i na zabavan i edukativan način približite osnovnoškolskim i srednjoškolskim učenicama/ima što je Europska unija.

S ciljem boljeg razumijevanja vrijednosti Europske unije među mladom populacijom, Gong u suradnji s partnerskim organizacijama iz zemalja članica EU-a provodi projekt R-EU-Connected.

Pilot faza projekta sastoji se od sljedećih aktivnosti u koje se možete uključiti:

  • EU radionica za osnovnoškolce – Oda radosti – učenice i učenici pišu novi tekst europske himne nakon što se upoznaju sa simbolima i vrijednostima Europske unije

  • EU radionica za srednjoškolce – učenice/i simuliraju rad Europskog parlamenta nakon što se upoznaju s vrijednostima, institucijama i načinom fukcioniranja Europske unije

  • DECODERS EVENT na kojem možete dobiti odgovor stručnjaka/inja na pitanja koja vas zanimaju o Europskoj uniji

  • Trening za učitelje/ice i nastavnice/ke da uz pomoć dobivenih pedagoških alata samostalno mogu provesti radionice za učenike/ce na temu Europske unije

Radioničkim aktivnostima za mlade razvijaju se sljedeće kompetencije: kritičko razmišljanje, komunikacijske vještine, timski rad, rješavanje izazova. Decoders event idealno je mjesto da postavite svako pitanje koje imate o Europskoj uniji a niste znali kome i gdje ga postaviti. Trening za učitelje i nastavnice ima za cilj osposobiti sudionike/ce da sami mogu provoditi radionice za učenike/ce na temu Europske unije.

Projekt se finacira iz programa Europske unije Erasmus +, a provodi se u partnerstvu s francuskom Fédération de Paris de la Ligue de l'Enseignement, poljskom Fundacja Szkoła z Klasą, talijanskom Associazione Del Tempo Scelto, grčkom Muzičkom školom Heraklion i s transnacionalnom mrežom europskih nevladinih organizacija Europskim građanskim forumom (ECF).

Kako učenicima približiti vrijednosti EU-a? 1

Predstavnici/e partnerskih organizacija koji su u sklopu dvodnevnih konzultacija, razgovora i razmjene iskustava, izradili nacrt radionica i popratnih materijala za osnovnoškolske i srednjoškolske učenike. Izradom ovakvih pedagoških alata želi se pomoći učiteljima i nastavnicama da vrijednosti i načela koja stoje iza članstva u Europskoj uniji lakše mogu prenijeti učenicima i učenicama u svojim školama.

Više informacija o partnerima, projektnim aktivnostima i događanjima dostupno je na službenoj stranici projekta ovdje.

Pozivamo učitelje/ice i nastavnike/ce da nam se jave na mail lucija@gong.hr ako su zainteresirani za provedbu gore spomenutih radionica u svojoj školi ili bi željeli sudjeloavati u drugim navedenim projektnim aktivnostima.

GONG je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.       

Kako učenicima približiti vrijednosti EU-a? 2Kako učenicima približiti vrijednosti EU-a? 3Kako učenicima približiti vrijednosti EU-a? 4

chevron-right