Otvara se registar stvarnih vlasnika, ali nije besplatan

18. siječnja 2019.

Omogućavanje javnosti registra stvarnih vlasnika ne povećava značajno troškove jer bi on ionako morao biti dostupan javnim tijelima i institucijama, a povećava transparentnost.

Hrvatska je ušla u "top 10" zemalja s najmanjim rizikom od pranja novca prema izvješću Međunarodnog centra za povrat sredstava iz Basela, pohvalio se ministar financija Zdravko Marić predstavljajući izmjene Zakona o sprječavanju pranja novca po kojemu će registar stvarnih vlasnika tvrtki u Hrvatskoj biti javno dostupan, ali ne i besplatan.

Nacrt zakona predviđa, naime, kako: „Ministar financija pravilnikom propisuje vrste i visine naknada za pristup podatcima iz Registra od strane pravnih i fizičkih osoba“. Taj pravilnik, međutim, ne postoji pa je Robert Podolnjak iz Mosta pitao je kako se uopće zakon može primjenjivati ako ministar financija još nije donio pravilnik o registru, a što je bio dužan do kraja lipnja prošle godine.

Podolnjak je ujedno podsjetio i kako je Most već kod donošenja zakona 2017. godine pozivao da podaci iz tog registra budu javni za cijelu, a ne samo stručnu  javnost.

Otvaranje registra stvarnih vlasnika javnosti pohvalio je i Peđa Grbin iz SDP-a koji je također kritizirao predloženu naplatu podataka. Omogućavanje javnosti Registra stvarnih vlasnika ne povećava značajno troškove jer bi on ionako morao biti dostupan javnim tijelima i institucijama, a povećava transparentnost, napomenuo je Grbin koji smatra da je trebalo napraviti korak više. "Drago nam je što je napravljeni korak naprijed, no problematičan je dio koji se odnosi na novi pravilnik", kazao je.

Grbin drži da će novi pravilnik služiti kao nova administrativna brana pristupu podacima stvarnih vlasnika, budući da će se podaci iz registra naplaćivati i neće se moći lako strojno pretraživati.

"Učinimo taj iskorak i pokažimo da je Hrvatska doista demokratska i pravna država i da odredbe Ustava o pristupu informacijama nisu samo mrtvo slovo na papiru. Omogućimo stvarni pristup registru", apelirao je Grbin.

 

Gong je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Otvara se registar stvarnih vlasnika, ali nije besplatan 1Otvara se registar stvarnih vlasnika, ali nije besplatan 2

chevron-right