Iz Sabora ne odgovaraju kad će otvoriti podatke

16. siječnja 2019.

Iako dvostruko duži od teksta na koji se odnosi, zahtjev Sabora za ispravak informacije ne odgovara na ključno pitanje – kad će API.

Sabor je na naše priopćenje  "Hrvatski sabor zalupio vrata otvorenim podacima" objavljeno na web stranici Gonga reagirao zahtijevajući ispravak informacija zbog povrijeđenih prava i interesa Hrvatskog sabora. Zahtjev, dvostruko duži od objavljenog priopćenja, međutim, nigdje ne odgovara na temeljno pitanje – kada će Sabor omogućiti javnu objavu API-ja.

Ostaje, dakle činjenica da redizajnom sabor.hr nije ponudio i pristup podacima putem sučelja programskih aplikacija (API-ja) dok Vlada ovaj format spominje kao jedno od svojih načela u Politici otvorenih podataka.

Priznajemo, a navedeno je i u našem priopćenju, kako nova stranica predstavlja veliki napredak u odnosu na staru, ali istovremeno smatramo kako je, 15 godina nakon posljednjeg redizajna taj iskorak mogao biti znatno veći. Čestitamo Saboru na novom CMS-u otvorenog koda, Drupal je popularna CMS platforma poput WordPressa ili Joomlae. Dobra je vijest i da će saborski podaci u otvorenom formatu biti dostupni na, posljednjih godina pomalo zanemarenom, državnom portalu otvorenih podataka, no ponovo – bez navođenja kojih skupova podataka i kada. Istovremeno, najave aktivnosti radnih tijela na staroj su stranici bile puno preglednije nego sada, a njihovo preuzimanje nije omogućeno ni u PDF-u. Ni tražilica na stranici još ne radi.

Istina, u ispravku se navode dva linka - jedan za prikaz plenarnih sjednica prema sazivu, drugi za prikaz zastupnika prema sazivu i statusu mandata, iako bi u stvarnom vremenu bilo puno zanimljivije preuzimati podatke o glasanju zastupnika, na primjer.

Upit za API slali smo na dvije saborske adrese. Službenica za informiranje odgovorila je „(…) da API dokumentacija u trenutku zaprimanja vašega zahtjeva i tijekom rješavanja o zahtjevu, u Hrvatskome saboru nije nastala“, što je i javnosti dostupno na portalu ImamoPravo Znati.

Pitanje kada će API biti dostupan postavili smo i Službi za medije od koje odgovor nije stigao pa smo ih zvali prije objave članka. Odgovor nismo dobili ni tada, a da bi nam sada stigao komentar da „Svaka imalo u ovu materiju upućena osoba može javno doći do postojećih API servisa novih saborskih stranica (…)“.

Smatramo kako ovaj slučaj najbolje svjedoči o dosadašnjoj „plodonosnoj i kolegijalnoj suradnji Sabora i Gonga“ na koju se Služba za medije poziva.

Ne bismo voljeli da se ovakva komunikacija prelomi preko leđa saborskih službenika s kojima surađujemo kolegijalno i plodonosno jer ljudi odgovorno obavljaju svoj posao. Činjenica da nakon dva upita i telefonskih razgovora nitko u Saboru ne zna odgovoriti na pitanje kada će biti objavljen API, a nikakvi datumi ili rokovi ne navode se niti u ispravku, vjerojatno upućuju na kaos s viših razina odlučivanja u predstavničkom tijelu građana i građanki.

I za kraj, nadamo se da će nas Sabor ponovo demantirati. Ovoga puta s datumom ili barem okvirnim rokovima u kojima planira otvoriti API.

GONG je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Iz Sabora ne odgovaraju kad će otvoriti podatke 1Iz Sabora ne odgovaraju kad će otvoriti podatke 2

chevron-right