Hrvatska na začelju i po želji da čuje građane/ke

21. prosinca 2018.

Konzultacije s građanima/kama pokrenute na inicijativu Emmanuela Macrona ove su godine provedene u svim državama EU s ciljem identificiranja prioriteta i područja djelovanja Unije u sljedećih nekoliko godina. 

Gong je sudjelovao u evaluaciji provedenih konzultacija s građanima/kama, a cijeli tekst analize European Policy Centrea dostupan na engleskom pročitajte OVDJE.

Od travnja, kada su započele konzultacije pa do završetka prikupljanja podataka za ovo istraživanje, u konzultacijama u formi ankete sudjelovalo je 50.000 građana/ki EU. Građani iz svih država članica, bez iznimke, dali su odgovore, ali nisu sve zemlje registrirale slične razine sudjelovanja. Među najaktivnijim državama članicama bili su Francuska, Njemačka, Mađarska, Španjolska i Italija, dok su zemlje poput Latvije, Estonije, Cipra, Hrvatske i Litve prikupile najmanje odgovora.

Hrvatska je među prvim zemljama započela s konzultacijama u travnju ove godine. Međutim, analiza pokazuje kako su za slabe rezultate odgovorni: slaba vidljivost na društvenim mrežama, format konzultacija koji se sveo na anketu i panele s govornicima i nedovoljna uključenost elemenata iz drugih zemalja. Dokaz tomu je svega nekoliko javnih događanja, nasuprot primjeru Francuske u kojoj ih je bilo više od tisuću, te zastupljenost političkih govora umjesto razgovora usmjerenih na građane i diskusije građanki u manjim skupinama koje rezultiraju preporukama.

Ključan nalaz ove analize je da su države članice pragmatično prihvatile sudjelovati u ovom projektu u zamjenu za fleksibilnost u provedbi. To je primjetno od samih naziva konzultacija koje su zemlje usvojile za nacionalnoj razini, vremenskog okvira za održavanje sastanaka i drugih aktivnosti, odabranih organizatora, formata, dnevnog reda i postupka izvještavanja, do razloga za pristupanje konzultacijama - svaka je zemlja to učinila na svoj način. Ta je sloboda pomogla osigurati da se zemlje članice ne osjete ugroženima pri pridruživanju inicijativi, ali je također izazvala neke probleme. Nedostatak zajedničkog identiteta europskih konzultacija negativno je utjecao na njihovu vidljivost, vjerodostojnost i izdržljivost tijekom perioda provedbe, te se neuspjeh u stvaranju koherentne poruke odražava na ishode.

Lekcija za buduću provedbu ove inicijative prvenstveno je da svaki novi angažman, ukoliko želi biti uspješan treba više od procedure. Mora postojati istinska kultura otvorenosti u europskim institucijama i oko nje. Također potrebno je zahtijevati pomak u pogledu sličnih pristupa velikoj demokratskoj reformi EU-a kao samostalnih projekata čije se intervencije u sustav moraju s vremenom izgraditi.

GONG je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

Hrvatska na začelju i po želji da čuje građane/ke 1Hrvatska na začelju i po želji da čuje građane/ke 2

chevron-right