Posjet učenica i nastavnica Hrvatskom saboru

13. prosinca 2018.

Do 2000. godine građani/ke nisu imali pravo posjetiti Hrvatski sabor. Nakon GONG-ove inicijative „Otvoreni Sabor“, otvorena su vrata zainteresiranim građankama i građanima.

Mogućnost posjeta Hrvatskom saboru danas koristi na tisuće građanki i građana godišnje, no ponajviše učenici i učenice osnovnih i srednjih škola koji se o radu zakonodavnog tijela Republike Hrvatske dolaze informirati na sam Markov trg, u zgradu gdje se na plenarnim sjednicama u Velikoj vijećnici tj. Sabornici donose zakoni.

U dogovoru sa stručnom službom Hrvatskog sabora, posjet smo zakazali za poslijepodnevne sate 6. prosinca 2018. U zgradi nas je primila stručna služba koja je organizirala obilazak zgrade Hrvatskog sabora, a potom i susret sa potpredsjednikom saborskog Odbora za europske poslove, g. Bojanom Glavaševićem.

Vodič nas je proveo kroz dvoranu „Ante Starčević“, mjesto za protokolarna i službena primanja u Hrvatskome saboru gdje se nalazi poznata slika Jadranke Fatur "Proglašenje Božićnog Ustava" i portreti dosadašnjih predsjednika Sabora. Također, vidjeli smo i dvoranu „Josip Šokčević“, tzv. Malu vijećnicu, Vijećnicu nekadašnjeg Županijskog doma Sabora. S galerije smo nazočili (gotovo praznoj) plenarnoj sjednici gdje je u trenutku našeg posjeta raspravljan Konačni prijedlog zakona o poljoprivredi (drugo čitanje, P.Z.E. br. 416 - predlagateljica: Vlada Republike Hrvatske). O tome kako su klubovi zastupnika glasali o ovom prijedlogu zakona mođžete pronaći na web stranici Parlametra.

Potom nas je u prostoriji gdje se sastaje Odbor za europske poslove primio saborski zastupnik Bojan Glavašević. Strpljivo je odgovarao na sva pitanja učenika/ica Osnovne škole Siniše Glavaševića iz Vukovara i Osnovne škole Dalj; o siromaštvu u Hrvatskoj, nejednakosti plaća za muškarce i žene, o donošenju zakona i o brojnim drugim važnim pitanjima.

Na završetku posjeta, ovjekovječili smo posjet na glavnom stubištu Sabora.

Posjeti saboru mogući su od ponedjeljka do petka uz prethodnu najavu. Više informacija dostupno je na web stranici Hrvatskog sabora.

Susret je održan u sklopu projekta „Preko nastavnika do učenika o EU-u“ kojeg sufinancira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz Centre znanja za društveni razvoj i program Europa za građane Europske unije.

Posjet učenica i nastavnica Hrvatskom saboru 1Posjet učenica i nastavnica Hrvatskom saboru 2Posjet učenica i nastavnica Hrvatskom saboru 3

chevron-right