Plenkoviću, Mađarska nije zemlja u koju se Hrvatska treba ugledati

04. prosinca 2018.

Predstavnici GONG-a, CMS-a, CROSOL i Inicijativa Dobrodošli Nevladine organizacije dočekale su Viktora Orbana pred Esplanadom  s transparentima: "HDZ - prva crta Orbane", "Deportirajte Orbana, a ne izbjeglice" i "Smrdi na fašizam".

U prosvjedu su sudjelovali Centar za mirovne studije (CMS), Inicijativa Dobrodošli, GONG i CROSOL. 

"Želimo Europu i EU u kojoj jednako vrijede sva ljudska prava i jednako vrijedi vladavina prava u kojoj nema crnih oaza poput Mađarske u kojoj se te temeljne vrijednosti ugrožavaju", poručila je za Hinu Jelena Berković iz GONG-a.

"Orban je osoba koja izbjeglice koristi kao svojevrsnu metu i kao fiktivnu prijetnju europskim vrijednostima koje on tobože štiti dok je zapravo on osoba koja te vrijednosti ugrožava zbog toga što apsolutno želi uspostaviti autoritarnu vlast u Mađarskoj, dokida građanske slobode i zapravo dokida sve demokratske vrijednosti na kojima EU počiva", kazala je Sara Kekuš iz CMS-a. 

Reakcija povodom dolaska mađarskog premijera Viktora Orbana u Hrvatsku

Iako su nažalost HDZ-ovi zastupnici nedavno podržali Orbana u Europskom parlamentu, premijer Plenković trebao bi inzistirati na osudi mađarske politike kršenja ljudskih prava prilikom današnjih susreta s premijerom Orbanom u Zagrebu, poručili su Kuća ljudskih prava Zagreb, Centar za mirovne studije, Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske – CROSOL, GONG i Inicijativa Dobrodošli!

Plenkoviću, Mađarska nije zemlja u koju se Hrvatska treba ugledati 1

Premijer Orban koji je u posjetu Zagrebu u sklopu susreta zemalja članica Srednjoeuropske inicijative je populistički i autokratski političar koji pod krinkom zaštite nacionalnih interesa i kršćanske kulture od Mađarske želi napraviti zatvoreno i nedemokratsko društvo u kojem će se on i njegova oligarhija moći nastaviti neometano bogatiti korupcijom, pogodovanjem i otimanjem javnih dobara.

Republika Hrvatska ima obvezu pozivati na poštivanje univerzalno prihvaćenih ljudskih prava, što joj je u konačnici i jedan od ciljeva vanjske politike. Hrvatska također kao zemlja članica UN-ovog Vijeća za ljudska prava ima obvezu upozoriti Mađarsku na štetnost iliberalnih politika te je u nacionalnom interesu da se podržava demokratski razvoj i poštivanje ljudskih prava u svim zemljama Srednje i Istočne Europe.

 Premijer Orban i njegova stranka FIDESZ proveli su u Mađarskoj niz politika kojima su sustavno potkopali temelje demokratskog uređenja zemlje i društva te pretvorili zemlju u bolesnu demokraciju. Orbanove vlade sustavno su uništile neovisnost mađarskog pravosuđa, nasrnule na neovisno novinarstvo i medije, kriminalizirale i šikanirale mađarske građane koji su beskućnici te se nehumano i prutupravno odnosile prema izjeglicama i tražiteljima azila.

 U Orbanovoj Mađarskoj demokratske institucije su “okupirane” stranačkim poslušnicima i FIDESZ-ovom klijentalističkom mrežom koja provodi politiku suprotnu temeljnim vrijednostima Europske unije - demokracija, poštivanje vladavine prava i zaštita ljudskih prava. Orbanov režim sustavno nastoji ušutkati sve kritičke glasove u zemlji. U posljednjih nekoliko mjeseci mađarska Vlada aktivno radi na ograničavanju akademskih sloboda te pravnim restrikcijama i zastrašivanju kritički orijentiranih nevladinih organizacija. Rezultat je zabrinjavajuć: zabranjeni su rodni studiji na svim sveučilištima, Central European University je potjeran iz Budimpešte, a organizacije civilnog društva se javno proglašava stranim plaćenicima i nameće im se drakonsko porezno opterećenje.

Politike koje je osudio Europski parlament izglasavši aktivaciju izvanredne procedure koja bi trebala štititi demokraciju i građanske slobode u Mađarskoj trebale bi biti dovoljan znak hrvatskoj vladi i premijeru Plenkoviću kako Mađarska nije zemlja u koju se Hrvatska treba ugledati. Potrebno je usprotiviti se tim politikama kako ponovno ne bismo doživjeli “uvoz” iliberalnog i protudemokratskog modela iz Mađarske i Poljske, kakvom smo svjedočili 2016. godine.

chevron-right