Spriječite europske države da ograniče pristup podacima

03. prosinca 2018.

Europske nevladine organizacije, među kojima i GONG, potpisnice su otvorenog pisma zastupnicima Europskog parlamenta u kojem traže besplatan pristup registru tvrtki i stvarnih vlasnika od vitalnog značenja za gospodarski rast i suzbijanje kriminala.

Uoči sjednice Odbora Europskog parlamenta o reviziji Direktive o ponovnoj uporabi informacija, a u kojoj se Amandmanom 32. želi omogućiti državama članicama da uvedu naknade i ograniče pristup registrima tvrtki i stvarnih vlasnika pozivaju se europarlamentarci da odbiju ovu izmjenu i spriječe države članice da ograničavaju pristup registrima tvrtki i stvarnih vlasnika.

Original pisma potražite na linku, a prevodimo ga u cijelosti:

PREDMET: Revizija Direktive o ponovnoj uporabi informacija javnog sektora

Poštovani zastupnici u Europskom parlamentu,

u ime europskih organizacija civilnog društva apeliramo na vas da odbacite Amandman 32. iz revizije Direktive o ponovnoj uporabi informacija javnog sektora (skraćeno: PSI Direktiva). Ova će Direktiva zajedno s amandmanima biti na dnevnom redu vašeg odbora u ponedjeljak 3. prosinca. Nadamo se da ćete glasati u korist slobodnog pristupa registrima tvrtki i registru stvarnih vlasnika, a u skladu s namjerom pete Direktive o sprječavanju pranja novca i originalnom revizijom PSI Direktive. U nastavku ovoga pisma nalazi se više informacija i obrazloženje naših zahtjeva za glasanje protiv Amandmana 32.

Jedan o ciljeva ove revizije PSI Direktive je smanjenje barijera na tržištu – posebice za male i srednje poduzetnike (MSP) – ograničavajući iznimke prema kojima javna tijela mogu naplaćivati za ponovno korištenje svojih podataka iznad graničnih troškova distribucije. Na taj način ograničit će se sklapanje sui generis ugovora koje javna tijela koriste za ograničavanje pristupa i ponovne uporabe otvorenih registara. Smatramo to korakom u pravom smjeru, s obzirom da se smanjuju barijere i temeljne skupove podataka, koji pomažu gospodarski rast i sprečavanje kriminala, čini dostupnima svima, a ne nekolicini.

Predloženi Amandman 32. poništit će ove pozitivne napore revizije PSI Direktive.

Registri tvrtki i stvarnih vlasnika

Posebice za registre tvrtki i stvarnih vlasnika ograničenje graničnih troškova i sui generis prava kreatora baze podataka važni su ne samo kao ekonomska vrijednost koju MSP mogu generirati ponovnim korištenjem skupa podataka. Novinari, istraživači i građani uživaju jednako pravo na informacije i transparentnost. Premda većina Europskih zemalja naplaćuje korisnicima pristup registrima tvrtki, neke zemlje – poput Francuske, Belgije, Rumunjske, Finske, Danske i Ujedinjenog Kraljevstva omogućile su slobodan i otvoren pristup registrima.

Bojimo se da će i ove zemlje početi naplaćivati pristup registrima stvarnih vlasnika kada oni, u skladu s petom Direktivom o sprječavanju pranja novca, postanu obvezni 2019. godine.

Primjer zemlje koja korisnicima naplaćuje pristup registrima tvrtki je Nizozemska. Nizozemska vlada nastoji nametnuti sui generis prava za korištenje baza podataka kako bi spriječili ponovnu uporabu registra. Latvija naplaćuje 12 eura za pristup evidenciji tvrtki, a u Sloveniji je potrebno izdvojiti 122.000 eura za cijelu bazu podataka. Hrvatska trenutno planira naplaćivanje pristupa Registru stvarnih vlasnika, a točan trošak pristupa za sada nije poznat. Sprječavanjem ponovne uporabe podataka i naplaćivanjem pristupa registrima koči se inovacija, a MSP i druge zainteresirane za pristup podacima opterećuje se nepotrebnim troškovima. Na temelju istraživanja znamo da makro ekonomske koristi otvorenih registara i ponovne uporabe podataka nadmašuju troškove kako u javnom tako i privatnom sektoru. Analiza troškova i koristi koju je naručio britanski ministar financija 2002.  preporučila je otvaranje registra javnosti, jer je procijenila (konzervativno) da će rezultirati s barem 30 milijuna funti dobiti na drugim područjima vlasti, i tako nadmašiti sve dodatne troškove.

Kako bi pravosuđe i građani mogli koristiti i analizirati podatke registra stvarnih vlasnika potrebno je otvoriti im i pristup registru tvrtki kako bi mogli usporediti i upariti podatke o promatranoj tvrtki i osobama koje ostvaruju dobit iz poslovanja. Isto vrijedi i za uparivanje podataka registara iz različitih jurisdikcija. Ovo je neophodno kako bi registar stvarnih vlasnika bio učinkovito korišten za sprječavanje prijevara, korupcije, pranja novca i stvaranje pravne sigurnosti.

Amandman 32. i pravo na baze podataka

Prvi nacrt revidirane Direktive PSI uključuje jezik koji bi trebao spriječiti države članice da koriste sui generis prava za korištenje baza podataka i jasno definira ograničenja za primjenu graničnog troška: „Posebice kada su tijela javnog sektora nositelji prava predviđenih člankom 7. stavkom 1. ne smiju ga koristiti radi sprečavanja ili ograničavanja ponovne upotrebe podataka sadržanih u bazama podataka,“. Amandman 32. namjerava ukloniti ovu mjeru u Direktivi PSI i omogućiti državama članicama da uvedu naknade i ograniče pristup tim registrima.  Stoga vas pozivamo da odbijete ovu izmjenu kako bi spriječili države da ograničavaju pristup registrima tvrtki i stvarnih vlasnika.

Revizija također preporuča izradu Europskih visoko vrijednih lista podataka. Preporučujemo da se na ovaj popis dodaju registri tvrtki i stvarnih vlasnika jer radi se o  vitalnim skupovima podataka koji promiču gospodarski rast i sprječavanje kriminala.

Stojimo vam na raspolaganju ukoliko imate ikakvih pitanja vezanih za ovo pismo.

chevron-right