GONG ne želi sudjelovati u Kuščevićevom igrokazu

22. studenoga 2018.

Suprotno zaključku Vlade, stvarna provjera nevažećih potpisa nije omogućena. GONG odbija služiti kao smokvin list Vladi i ministru Kuščeviću, i svojim prisustvom dati legitimitet netransparentnom procesu, zato se neće odazvati pozivu na navodnu provjeru potpisa.

Nakon što je Vlada najavila da će javnost dobiti pravo u uvida u potpise inicijativa „Istina o Istambulskoj“ i „Narod odlučuje“ koji su proglašeni nevažećima, GONG je zatražio uvid u sporne potpise. Više od tri tjedna nakon našeg zahtjeva iz Ministarstva uprave dobili smo termine u kojima možemo promatrati predstavnike inicijativa prilikom njihovog uvida u potpise. Nakon toga smo Ministarstvo upitali s koje ćemo udaljenosti moći promatrati, hoćemo li moći komunicirati s predstavnicima inicijativa, te konačno - hoćemo li uopće moći imati uvid u potpise?

Iz Ministarstva su nam poručili da možemo biti u neposrednoj blizini vršenja uvida, te da će biti moguća interakcija s predstavnicima inicijativa, članovima Povjerenstva i predstavnicima APIS-a. „Uvid u materijale u koje se vrše uvidi bit će ograničen“, što Ministarstvo pravda zaštitom osobnih podataka.

No GONG ne zanimaju osobni podaci građana nego isključivo transparentnost procesa. „Moći ćete vidjeti jedan dio liste (dio stupca) na kojoj se vide samo imena ili samo osobni potpisi ,ali ne i svi podaci zajedno iz kojih bi se mogla identificirati konkretna osoba. Retke u koje su uneseni podaci umrlih osoba ili osoba koje ne postoje s nepostojećim OIB-om moći ćete vidjeti cijele“, odgovorili su GONG-u.

Podsjećamo da je više od 60.000 potpisa za oba referendumska pitanja proglašeno neispravnima. Pri tome povjerenstvo Ministarstva uprave u svom izvješću nije dostavilo primjere nečitko upisanih podataka, ili primjera u kojima nisu uneseni svi podaci, a upravo je takvih bilo najviše, daleko više nego preminulih ili maloljetnih birača. Ministarstvo nama nudi uvid u - preminule birače.

Poznato je da se GONG ne slaže s referendumskim inicijativama Istina o Istambulskoj i Narod odlučuje; s prvom jer bi otkazivanje međunarodne konvencije predstavljalo civilizacijski korak unazad, a s drugom zbog nasrtaja na manjine. Zalažemo se za uređenje izbornog zakonodavstva kroz novi izborni zakon koji bi donio pravednu ravnotežu između predstavničke i direktne demokracije.

Proceduralno, spornim smatramo i što su se potpisi ovih inicijativa prikupljali uz postojeći Zakon o referendumu za čiju se izmjenu zalažemo, među ostalim i zato što nije dobro reguliran način i mjesta skupljanja potpisa, kao ni transparentnost financija.

No niz poteza Ministarstva uprave - od zabrane nezavisnih promatrača koji bi nadgledali proces provjere potpisa do ovog djelomičnog uvida iz kojeg ne možemo dobiti stvarnu sliku, potiče sumnju u netransparentnost i zakonitost rada državne uprave. GONG ne želi dati legitimitet transparentnosti njihovog rada - u koji ne vjerujemo.

GONG je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva.

GONG ne želi sudjelovati u Kuščevićevom igrokazu 1GONG ne želi sudjelovati u Kuščevićevom igrokazu 2

chevron-right