Kako je biti građanin/ka Europske unije?

14. studenoga 2018.

S ciljem boljeg razumijevanja procesa proširenja Europske unije i intenziviranja rasprave o iskustvima najnovijih zemalja članice EU-a, GONG u suradnji s partnerskim organizacijama provodi projekt EnlargEUrope.

Hrvatska je već pet godina punopravna članica Europske unije. Ulaskom u Uniju ostvaren je vrlo važan hrvatski vanjskopolitičkih cilj nakon kojeg je smanjen intenzitet rasprave o pozitivnim i negativnim stranama članstva. S druge strane, građani/ke na Zapadnom Balkanu nisu u dovoljnoj mjeri upoznati sa promjenama koje donose europske integracije i nedostaje im razumijevanje cijelog procesa. Usprkos pozitivnom narativu prema procesu od strane donosilaca odluka u zemljama kandidatkinjama za članstvo u Uniji, građani/ke su skeptični. Iz tog razloga, EnlargEUrope projekt moguće je predstaviti kao platformu na kojoj građani/ke mogu opisati svoje iskustvo, podijeliti svoju brigu, pohvaliti ili pokuditi integracijski proces EU-a.

Bilo da ste građanin/ka Unije, ili da ste državljanin/ka zemlje kandidatkinje za članstvo u Uniji, pozivamo vas da svoje razmišljanje o Europskoj uniji podijelite na službenoj stranici EnlagEUrope projekta ovdje.

Cilj spomenutog projekta je potaknuti raspravu o prednostima proširenja Europske unije kod građana/ki u državama Centralne i Istočne Europe, ali i zemljama Zapadnog Balkana, posebno u Srbiji i Crnoj Gori.

Šest organizacija novih zemalja članica Europske unije i zemalja kandidatkinja okupilo se u zajedničkom projektu EnlagEUrope kako bi potaknule takvu raspravu. Projekt se provodi u partnerstvu s Evropskim pokretom u Srbiji, Alfa Centrom iz Crne Gore,  Udruženjem mladih za promociju poduzetništva iz Litve, Rumunjskim akademskim društvom Poljskom fondacijom Roberta Schumana.

Više informacija o partnerima, aktivnostima i događanjima dostupno je na službenoj stranici projekta ovdje.

Projekt se sufinacira iz Programa Europske unije Europa za građane.

Kako je biti građanin/ka Europske unije? 1Kako je biti građanin/ka Europske unije? 2

chevron-right