Spriječite daljnje urušavanje civilnog društva

05. studenoga 2018.

Uoči 10. sjednice Savjeta za razvoj civilnoga društva koja će se održati u utorak, 6. studenog, organizacije civilnog društva u otvorenom su pismu ministru rada Marku Paviću poručile da je vrijeme da se njegovo ministarstvo končano očituje o Prijedlogu Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva od 2017. do 2021. godine.

Otvoreno pismo

NE ZAUSTAVLJAJTE PROCES USVAJANJA NACIONALNE STRATEGIJE ZA RAZVOJ CIVILNOGA DRUŠTVA 2017.-2021.

Poštovani ministre Paviću,

Nacionalna strategija stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva od 2017. do 2021. godine ključni je strateški dokument za budućnost civilnog društva u Hrvatskoj. Tim bi temeljnim dokumentom, bez kojeg civilno društvo djeluje već skoro dvije godine, Vlada RH trebala jačati djelovanje organizacija civilnog društva (OCD-a) na financijskoj, institucionalnoj i pravnoj razini. Štoviše, Strategija je bitna za proces planiranja i programiranja natječaja Europskog socijalnog fonda u vrijednosti od 100 milijuna eura.

Podsjećamo da je participativni proces izrade i donošenja Nacionalne strategije zastao nakon zaključenja javnog savjetovanja o Nacrtu Nacionalne strategije u rujnu 2017. godine. Do tog je zastoja došlo zato što se, prema navodima Ureda za udruge Vlade RH, Vaše ministarstvo do danas nije očitovalo o konačnom prijedlogu Nacionalne strategije, a time je onemogućeno slanje Strategije u daljnju proceduru.

Povodom zastoja Nacionalne strategije apeliramo da pošaljete Uredu za udruge konačno očitovanje Vašeg ministarstva na prijedlog Strategije i odgovarajući obrazac o procjeni fiskalnog učinka o provedbenim aktivnostima. Uz to napominjemo da su sva ostala nadležna tijela Uredu poslala svoja očitovanja i pripadajuće PFU obrasce u razumnom roku pa šutnja i nedjelovanje Vašeg ministarstva ima izravne posljedice za sve aktere uključene u proces donošenja Nacionalne strategije.

Zbog nepostojanja Nacionalne strategije proces stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva i dalje stagnira, a dodjela financijskih sredstava organizacijama civilnog društva postaje sve problematičnija jer od početka 2017. godine ne postoji dokument koji bi odredio strateške ciljeve Hrvatske kad je djelovanje OCD-a u pitanju. Kako biste spriječili daljnje urušavanje civilnog društva, još Vas jednom molimo da prestanete zaustavljati proces donošenja Nacionalne strategije i time pokažete istinsku volju za stvaranjem poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Hrvatskoj.

S poštovanjem,

GONG

Centar za mirovne studije

Centar za ženske studije

SOLIDARNA – Zaklada za ljudska prava i solidarnost

Mreža mladih Hrvatske

Dugine obitelji

WWF Adria

Info zona

Brodsko ekološko društvo-BED

Institut za kulturu i etiku

Udruga za nezavisnu medijsku kulturu

Udruga HOMO

Rehabilitacijski centar za stres i traumu

Udruga Žmergo

Udruga Biom

Eko-Zadar

Projekt Građanskih Prava Sisak

Forum za slobodu odgoja

Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR)

DEŠA – Dubrovnik

chevron-right