Posljednja prilika za očuvanje europskih vrijednosti

11. listopada 2018.

154 europske nevladine organizacije, uključujući GONG, otvorenim su pismom 10. listopada pozvale institucije Europske unije da hitno isprave "Program prava i vrijednosti", koji je predložila Europska komisija.

Pismo, koje je GONG potpisao, navodimo u cijelosti:

"Poštovani Predsjedniče Tusk, poštovani predsjedniče Jucker, poštovani potpredsjedniče Timmermans,

budućnost Europe ovisi o stavovima običnih građanki. Ti će stavovi odrediti koje su vrste politika moguće u Bruxellesu i odlučiti o opstanku europskog projekta. U proteklim mjesecima brojni su akteri i akterice pozvali Uniju da uspostavi instrument za podršku organizacijama civilnoga društva (OCD) u promociji europskih vrijednosti (koje su navedene u članku 2. Ugovora o EU) na lokalnoj, nacionalnoj i transnacionalnoj razini. Takvo decentralizirano osnaživanje pro-europske većine građanki moglo bi postati jedna od najučinkovitijih protumjera Unije protiv erozije njezinih vrijednosti.

Poziv je u siječnju 2018. apelom podržalo 80 nevladinih organizacija (NVO) i OCD mreža iz 22 država članica EU te Europski parlament Rezolucijom o 'Instrumentu europskih vrijednosti' 14.travnja 2018.

'Program prava i vrijednosti', koji je predložila Europska komisije kao odgovor na taj Apel, predstavlja kombinaciju izvrsne dijagnoze problema i razočaravajućeg sadržaja. U svom trenutnom obliku, Program ima gotovo pa nikakvu šansu konkretnog utjecaja na zaštitu europskih vrijednosti, jer:

-          njegov opseg isključuje financiranje NVO-a koje promoviraju europske vrijednosti navedene u čl. 2., a koje ne spadaju pod specifično EU zakonodavstvo, kao i NVO-e na lokalnoj i nacionalnoj razini,

-          njegova pravila pristupa učinkovito isključuju većinu grassroots organizacija zbog restriktivne prihvatljivosti, sufinanciranja, prijave i kriterija za izvještavanje,

-          njegov budžet u iznosu od 641 milijun ura nije dovoljno visok uzimajući u obzir razmjer izazova europskim vrijednostima i predviđenu podjelu sredstava na široki spektar korisnica, uključujući vlade, tvrtke, treće zemlje i međunarodne organizacije. Nevladinim organizacijama iz država članica EU namijenjeno je samo 47 milijuna eura. Te svote podijeljene na 27 država članica i na period od 7 godina nikako ne mogu pridonijeti značajnoj promjeni.

Stoga pozivamo institucije EU-a da isprave taj prijedlog Programa u skladu s Rezolucijom Europskog parlamenta o 'Instrumentu europskih vrijednosti' (14. travnja 2018.) te Apelom europskih NVO-a i mreža OCD-a (siječanj 2018.).

Kao prvo, kako bi postao učinkovit  instrument za promociju i zaštitu europskih vrijednosti, 'Program prava i vrijednosti' trebao bi predvidjeti širi djelokrug te obuhvatiti NVO-e koji rade na promociji europskih vrijednosti navedenih u čl. 2. Ugovora o EU na lokalnoj, nacionalnoj i transnacionalnoj razini.

Kao drugo, njegova pravila pristupa trebaju biti maksimalno pojednostavljena kako bi čak i manje grassroots organizacije dobile stvarnu priliku pri prijavi. To bi se moglo postići kroz primjenu nove Financijske regulacije s ciljem maksimalne dostupnosti te kroz uzimanje u obzir upotrebe sustava ponovne dodjele sredstava, kao što predviđaju programi za NVO-e EEA/Norway Grants.

Konačno, predlažemo jednostavnije pravilo glede budžeta: EU bi na promociju vrijednosti unutar Unije trebala potrošiti isto koliko troši u tu svrhu u trećim zemljama. To podrazumijeva ukupan budžet 'Programa prava i vrijednosti' u iznosu od 1,4 do 2 milijarde eura za period od 7 godina. Štoviše, značajan dio tog iznosa trebao bi biti posvećen podršci organizacijama civilnog društva.

S obzirom na duboko zabrinjavajuće političke trendove, predstojeći 'Multiannual Financial Framework' (višegodišnji financijski okvir) mogao bi predstavljati posljednju priliku za takvu vrstu ozbiljnog ulaganja u očuvanje temeljnih europskih vrijednosti.

Stoga računamo na vašu podršku".

GONG je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Posljednja prilika za očuvanje europskih vrijednosti 1Posljednja prilika za očuvanje europskih vrijednosti 2

chevron-right