Lansiranje Mozaika veza u Novinarskom domu

11. listopada 2018.

Mozaik veza besplatan je i javno dostupan alat koji novinarkama, istraživačima, programerkama i svim zainteresiranim građanima i građankama pruža jednostavno i vizualno atraktivno rješenje za istraživanje veza između politički izloženih osoba. Temelji se na javno dostupnim podacima preuzetim iz registara i baza tijela javne vlasti.

Na Međunarodni dan prava na pristup informacijama, 28. rujna 2018., u Novinarskom domu u Zagrebu predstavljen je Mozaikveza.hr. Mozaik veza besplatan je i javno dostupan alat koji novinarkama, istraživačima, programerkama i svim zainteresiranim građanima i građankama pruža jednostavno i vizualno atraktivno rješenje za istraživanje veza između politički izloženih osoba. Temelji se na javno dostupnim podacima preuzetim iz registara i baza tijela javne vlasti.

Prigodom lansiranja Mozaika na dan prava na pristup informacijama o projektu, pristupu informacijama i trenutnom stanju otvorenosti podataka u Repubici Hrvatskoj govorili su Jelena Berković i Slaven Rašković iz GONG-a, Ana Benačić (Faktograf), Ilko Ćimić (Index.hr), Zoja Bajbutović (Code for Croatia) i Jan Šnajder (FER). Predstavljanje je moderirao Borna Sor.

Na događaju je prisustvovalo više od 70 posjetitelja i posjetiteljica, među kojima je bila i povjerenica za informiranje dr.sc. Anamarija Musa.

U uvodnom obraćanju, Jelena Berković, izvršna direktorica GONG-a, komentirala je među ostalim i kontekst trenutnog stanja prava na pristup informacijama u svjetlu nedavnog otkaza novinaru HRT-a Hrvoju Zovku, koji je istovremeno predsjednik HND-a u čijim se prostorijama događaj odvio. Otkaz Hrvoju Zovku protumačila je simptomatičnim za probleme cijele novinarske struke jer u uvjetima u kojima novinari i novinarke ne mogu slobodno raditi svoj posao, a javne institucije ne otvaraju podatke, alati poput Mozaika ne mogu do kraja ispuniti svoj potencijal.

Dostupnost podataka i infrastruktura za njihovo preuzimanje kao ključni izazovi

Slaven Rašković, voditelj digitalnog tima GONG-a i koordinator projekta, nadovezao se pregledom stanja otvorenosti podataka u Hrvatskoj i prezentirao Mozaik veza i njegove funkcionalnosti, napominjući da se alat još uvijek nalazi u beta fazi razvoja i da se javni registri poput registra javnih nabava i koncesija još uvijek čekaju. Osvrnuo se i na Uredbu o troškovima ponovne uporabe informacija Vlade RH  koja je donesena na 116. sjednici dan prije lansiranja Mozaika veza, za koju je ustvrdio da prebacuje lopticu s tijela javne vlasti na građane i korisnike te vodi zatvaranju i komercijalizaciji pristupu informacijama koje bi trebale biti javno dostupne. Ocijenio je da bi nova uredba Vlade RH mogla negativno utjecati i na Mozaik veza zbog potencijalno visokih troškova dobivanja informacija od javnih tijela koji su posljedica izdavanja cjenika koje su javna tijela dužna uvesti, pri čemu se cilja na naplaćivanje takve uporabe upravo za inovativna tehnološka rješenja poput Mozaika veza. Dakle, trošak za popravljanje lošeg stanja s javno dostupnim podacima i infrastrukturom za njihovo korištenje prebacuje se na krajnje korisnike – građane, organizacije civilnog društva i tvrtke kojima bi ažurirani i pročišćeni podaci trebali biti dostupni u javnom interesu. Slaven Rašković naveo je i da su neki od glavnih predstojećih izazova za Mozaik veza dobivanje podataka iz Registra stvarnih vlasnika i FINE. No ključan problem krije se u tome što javna tijela nemaju razvijene API-je kojima bi se omogućilo svima da automatski preuzimaju ažurirane podatke. Upravo je zato vrlo važno stvoriti javni pritisak na insitucije da svoje baze i registre maksimalno otvore i približe građanima.

Uskraćivanje informacija novinarkama i prakse tijela javne vlasti

O Mozaiku veza, ali i trenutnoj situaciji na polju medija govorili su novinarka Ana Benačić iz Faktografa i novinar Ilko Ćimić iz Indexa, govoreći o pravu na pristup informacijama, provjeri činjenica i korisnosti alata kao što je Mozaik veza iz perspektive novinarske struke.

Ana Benačić ustvrdila je da u digitalnom postaje sve važnije imati 'fact-checkere', ljude koji će razdvojiti 'smeće' od onoga što općim konsenzusom važni kao istinita informacija. S druge strane, smatra da je nužno razvijanje medijske pismenosti, jer se čak i novinarima i iskusnim aktivistkinjama može dogoditi da ponekad podijele neprovjerene informacije, što može rezultirati lošim posljedicama. Alat poput Mozaika veza tu može pomoći s provjerenim javno dostupnim informacijama koje su dostupne na jednom mjestu. Novinarke i novinari su pritom suočeni i s problemima na drugom frontu – političari i političarke naime često koriste pravo na zaborav da bi uklonili neugodan sadržaj koji postoji o njima na webu, što stvara problem novinarima kojima nije tako jednostavno pronaći informacije u arhivima.

O temi dostupnosti sadržaja za novinarke govorio je i Ilko Ćimić, navodeći da je „praksa tijela javne vlasti je takva da je novinarima posve normalno da se važne informacije uskraćuju. Činjenica je da je korupcije u Hrvatskoj sve više, a da je novinara koji bi to pratili sve manje“. U pogledu dostupnosti javnih informacija i registara, posebno se osvrnuo na dostupnost podataka o sucima: "proteklih 10-15 godina smo imali velike antikoruptivne akcije gdje smo smjenjivali premijere i druge, ali nismo vidjeli ni jednoga suca koji bi odgovarao za ono što je učinio dok je bio na nekoj funkciji. Kada gledamo percepciju korupcije u društvu, govori se da je najviše korupcije u pravosuđu. To je zid koji trenutno ne možemo razbiti. U trenutku kada odlučite krenuti pisati o sucima, možete očekivati tužbe, i u 99% slučajeva možete očekivati da ćete te tužbe izgubiti i da će vas kazniti sa najmanje 50 000 kuna."

Mozaik kao alat zanimljiv informatičkim stručnjacima

Mozaik veza, osim što je koristan alat za novinare, zanimljiv je i za akademsku zajednicu, programere i civilno društvo. Jan Šnajder s FER-a je za Mozaik veza ustvrdio da se radi o netipičnom alatu, koji može prepoznati 900 000 veza, nešto što čovjek kognitivno sam ne može napraviti. No i dalje je krajnja odgovornost na korisniku, koji mora znati što napraviti s tim alatom, za kojeg je prije svega ključno to da nudi nove mogućnosti korisnicima koje prije nisu imali. Mozaik je namijenjen i programerima i drugim eskpertkinjama koji mogu pomoći u njegovoj nadogradnji, razvijanju funkcionalnosti i mačinima korištenja.

Zoja Bajbutović iz Code for Croatia, ekspertne skupine za uključenost građana i građanki u lokalne aktivnosti uz pomoć digitalnih rješenja za pametnije gradove i otvorenu vlast, ustvrdila je da Hrvatska po stupnju otvorenosti podataka definitivno kasni u odnosu na ostatak Europske unije. Upravo u tome se nalazi odgovornost javnosti da vrši pritisak na institucije i time utječe na daljnje otvaranje podataka koje je nužno za razvijanje tehnoloških rješenja koja će svima olakšati pristup informacijama.

On-line alat razvijen je uz financijsku podršku Google-ovog Digital News Innovation Fund-a, National Endowment for Democracy, Europske unije kroz program Europa za građane i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja

Mozaikveza.hr može se  pratiti i na društvenim mrežama FacebookuTwitteru i Instagramu.

GONG je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

Lansiranje Mozaika veza u Novinarskom domu 1Lansiranje Mozaika veza u Novinarskom domu 2

Lansiranje Mozaika veza u Novinarskom domu 3Lansiranje Mozaika veza u Novinarskom domu 4

chevron-right