Mozaik veza – jer korupcija nije bez veze

28. rujna 2018.

Mozaikveza.hr je javno dostupan alat koji omogućuje istraživanje  veza politički izloženih osoba, kao i njihovih veza s drugim pravnim i fizičkim osobama. Na temelju podataka preuzetih iz registara i baza tijela javne vlasti, Mozaik veza omogućava jednostavno pretraživanje javno dostupnih podataka.

Iako je Mozaik razvijan po željama i potrebama istraživačkih novinara, aktivista, programera i znanstvene zajednice, prikupljanje registara od tijela javne vlasti razotkrilo je pravu sliku otvorenosti, tj. zatvorenosti javnih podataka u Hrvatskoj.

Značajan broj ključnih  javnih izvora je nedostupan u strojno čitljivom formatu pogodnom za ponovnu upotrebu. Samo 21% tijela na svojim stranicama objavljuju registre i baze podataka, a manje od 15% tijela imaju objavljene uvjete za ponovnu uporabu informacija, navodi  Povjerenica za informiranje u svom izvještaju za 2017.

Umjesto da se tisuće radnih sati ulaže u pripremanje, preuzimanje i rad na podacima, jednostavno rješenje koje omogućuje automatsko preuzimanje i ažuriranje podataka je razvoj API-ja (Application Programming Interface) na registrima javnih institucija. To uostalom nalaže i najavljena revizija Direktive Europske komisije o dostupnosti javnih podataka (PSI Directive) koja kao novi standard otvorenosti podataka predviđa razvoje API-ja.

Razlozi za ovakvo stanje u Hrvatskoj su nerazumijevanje političke elite koja nije stvorila dovoljne ljudske i tehničke kapacitete kako bi tijela javne vlasti mogla odgovoriti zahtjevima 21. stoljeća, kao i poslovni modeli nekih tijela koji se baziraju na naplaćivanju javnih podataka građanima i poduzetnicima.

Zbog svega navedenog, trenutno se u Mozaiku veza ne mogu naći svi željeni registri i baze, poput javne nabave, koncesija ili stvarnih vlasnika tvrtki. Upravo lansiranje ovakvog „nepotpunog“ alata prilika je da se dodatno motivira sve zainteresirane na pritisak prema tijelima javne vlasti da otvore javne podatke, primjerice uključivanjem u e-savjetovanje o akcijskom planu Politike otvorenih podataka, što se očekuje u idućih mjesec dana. GONG će i dalje intenzivno raditi na uključivanju novih javnih registara i baza u Mozaik veza te na razvoju dodatnih funkcionalnosti same platforme, a na osnovu povratne reakcije svih korisnika.

Mozaikveza.hr može se  pratiti i na društvenim mrežama Facebooku, Twitteru i Instagramu.

On-line alat razvijen je uz financijsku podršku Google-ovog Digital News Innovation Fund-a, National Endowment for Democracy, Europske unije kroz program Europa za građane i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja

GONG je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom. 

Mozaik veza – jer korupcija nije bez veze 1 Mozaik veza – jer korupcija nije bez veze 2Mozaik veza – jer korupcija nije bez veze 3Mozaik veza – jer korupcija nije bez veze 4

chevron-right