Bitka za podatke se nastavlja

27. rujna 2018.

Novinarka slovenskog centra za istraživačko novinarstvo Oštro koja je uključena u projektnu skupinu europskih novinara za transparentnost potrošnje u institucijama EU-a, ocijenila je kao pristranu odluku Europskog suda pravde (ECJ) da su naknade koje se isplaćuju europarlamentarcima za njihove putne troškove i rad regionalnih ureda zaštićene od javne objave zbog zaštite privatnosti.

Europski sud se je u cijelosti stavio na stranu eurozastupnika, odlučivši da nisu dužni odgovarati javnosti, kazala je novinarka Anuška Delić.

Sud EU-a je u utorak presudio da  podaci o naknadama, odnosno dodacima na plaće euroizastupnika ne podliježu obveznoj javnoj objavi zbog zaštite privatnosti. Time je zapravo podržao odluku Europskog parlamenta, koji je iz istog razloga odbio istraživačkoj novinarskoj skupini MEPs Project, u kojoj je 29 novinara iz zemalja članica EU-a, predati spomenute podatke.
Žalbu na takvu odluku europskog suda već je najavila odvjetnica Nataša Pirc Musar, koja surađuje sa spomenutim međunarodnim novinarskim konzorcijem.

Pirc Musar je za Slovensku televiziju izjavila da novinari smatraju kako su dodatna primanja uz plaću europskih zastupnika podložna javnoj objavi jer se radi o javnim, a ne privatnim sredstvima i da u sličnoj situaciji slovenski novinari nisu imali problema da od slovenskog parlamenta dobiju sve informacije o dodatnim primanjima zastupnika uz plaću.
Novinarka Delić kazala je pak da je vrlo nespretno što je europski sud pravde zapravo samo "kopirao" argumente koje je novinarima, uz odbijenicu da im preda podatke, dao Europski parlament, te da je situacija tim čudnija što je Europska komisija nedavno upravo na pritisak nevladine organizacije Acces Info Europe počela javno objavljivati podatke o putnim troškovima europovjerenika, članova Europske komisije.

Novinari tvrde da opći mjesečni izdaci za dodatne naknade eurozastupnika iznose 40-ak milijuna eura te da bi ti podaci i računi koji ih prate morali biti transparentni i dostupni javnosti kao i zastupničke plaće jer se financiraju javnim sredstvima.

chevron-right