Hrvoju Zovku upućen skandalozni izvanredni otkaz

26. rujna 2018.

HRT je ponovo prešao svaku granicu slanjem priopćenja za javnost o izvanrednom otkazu Hrvoju Zovku u trenutku dok je trajala HND-ova konferencija o HRT-ovom tretmanu svog dugogodišnjeg zaposlenika i predsjednika HND-a.

HRT je svojim jučerašnjim priopćenjem, kroz koje je Hrvoje Zovko saznao da mu je upućen izvanredni otkaz,  društvu, cijeloj javnosti, Zovku te svim preostalim novinarkama/ima dao do znanja koliko drži do politički nezavisnog, slobodnog i profesionalnog novinarstva.

Podsjećamo, HRT je pokrenuo proces izvanrednog otkaza nakon verbalne svađe Zovka s ravnateljicom informativnog medijskog servisa, Katarinom Perišom Čakarun, zbog političkog neslaganja o sadržaju svojih emisija 13. rujna 2018. No, rijetko se spominje kako je uopće došlo do verbalnog okršaja. Naime, kako Jasmin Klarić navodi u svom članku je do svađe došlo nakon što je Zovko dao ostavku na mjesto izvršnog urednika HRT-a 4 zbog niza ozbiljnih problema poput pritiska na nezavisnu uredničku politiku, neprofesionalnog izbora tema, cenzure, tehničkih problema tijekom provedbe programa HRT-a 4 te organizacijskog kaosa. Umjesto da pokrene istragu povodom tih optužbi koje predstavljaju potpunu suprotnost načelima slobodnih i profesionalnih medija koji su jedna od temeljnih pretpostavki demokracije, HRT je priopćio da je sve u redu.

Izvanredan otkaz Zovku je daljnji korak ka politički zarobljenom i neslobodnom javnom servisu, koji služi kao most prema neslobodnoj državi. GONG stoga najoštrije osuđuje postupanje HRT-a koji kao javni medijski servis mora djelovati u javnom interesu, a ne u interesu vladajuće elite. Štoviše, budući da se ovdje radi o ozbiljnom ograničavanju ljudskih prava, GONG se apelom obratio Povjerenici Vijeća Europe za ljudska prava, Dunji Mijatović, te Predstavniku OESS-a za slobodu medija, Harlemu Désiru.

Na današnjoj sjednici saborskog Odbora za medije odbijen je prijedlog Gorana Beusa Richembergha (GLAS), a na traženje HND-a da se u povodu izvanrednog otkaza na dnevni red uvrsti točka o pritiscima na novinarstvo na javnoj televiziji. 

K tome, Odbor za medije je odlučio ne dovoditi u pitanje oznaku "poslovne tajne" koju je HRT stavio na izvješća Nadzornog odbora HRT-a o provedbi nadzora zakonitosti rada i poslovanja tijekom 2015. i 2016. Stoga je rasprava saborskog Odbora o ova dva važna dokumenta provedena iza zatvorenih vrata. 

chevron-right