Promocija EU fondova i/ili krizno komuniciranje Agrokora

24. rujna 2018.

GONG je pozvao Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) da istraži slučaj angažiranja PR agencije od strane Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta za komunikacijske aktivnosti vezane uz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. zbog sumnje u nepravilnosti provedbe tih ugovora, tj. mogućnost dvostrukog financiranja ili pak nepravilnog korištenja EU sredstava.

Hrvatski mediji su objavili da je Ministarstvo gospodarstva u vrijeme pripreme Lex Agrokora, 2017. godine angažiralo PR agenciju „Komunikacijski ured Colić, Laco i partneri“ za tromjesečni posao kako bi komunicirali prema javnosti aktivnosti koje Ministarstvo provodi sukladno Operativnom programu konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. Kasnije je ista agencija dobila posao u Agrokoru: angažirao ju je izvanredni povjerenik Ante Ramljak, a suradnja se nastavila i nakon dolaska Fabrisa Peruška.

Iz Ministarstva su tada opovrgnuli da je PR agencija bila angažirana na poslovima oko Agrokora, tvrdeći da je angažman bio vezan isključivo uz Operativni program konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. (OPKK).

Međutim, u medije je krajem kolovoza dospio iskaz bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić USKOK-u u kojem je tvrdila, suprotno ranijim izjavama Ministarstva gospodarstva, da je PR stručnjakinja Kristina Laco, suvlasnica agencije, pomagala Ministarstvu ne samo oko EU fondova, nego i Vladi pripremajući ih oko Agrokora. "Laco je bila angažirana od strane MINGO-a na poslovima jačanja vidljivosti EU fondova, te je u jednom dijelu novinarskih upita i komunikacije s medijima oko Agrokora pomagala je tadašnjoj glasnogovornici Vlade Sunčani Glavak", izjavila je Dalić istražiteljima.

Temeljem prava na pristup informacija i servisa Imamo pravo znati, GONG je zatražio ugovore Ministarstva gospodarstva s PR agencijom Komunikacijski ured Colić, Laco i partneri. Ministarstvo gospodarstva odgovorilo je da je spomenuta PR agencija bila angažirana oko komunikacije mjere iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014.-2020. kao i oko drugih aktivnosti, među kojima je i „podrška u kriznom komunikacijskom menadžmentu“.

No, u svom odgovoru Ministarstvo je naglasilo da su sve komunikacijske aktivnosti (pa i one vezane uz OPKK) plaćene iz državnog proračuna, a ne iz EU fondova: „Također napominjemo kako Agencija nije plaćena iz EU sredstava namijenjenih za promidžbu već iz redovnog proračuna Ministarstva gospodarstva poduzetništva i obrta“.

Iz javno dostupnog godišnjeg Komunikacijskog plana OPKK-a za 2017. godinu, u kojem su objedinjene sve planirane komunikacijske aktivnosti svih tijela u sustavu provedbe operativnog programa, vidljivo je da su za taj tip aktivnosti planirana izdašna sredstva iz tehničke pomoći. Ukupno, za sva tijela oko 18 milijuna kuna, a za Ministarstvo gospodarstva i poduzetništva planirano je oko 3,3 milijuna kuna iz tehničke pomoći.

S obzirom da su komunikacijske aktivnosti za OPKK program, koje je nabrojala da ih je obavila PR agencija Komunikacijski ured Colić, Laco i partneri, dio Komunikacijskog plana za 2017. godinu GONG je pozivao Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) da istraži ovaj slučaj i provjeri je li bilo nepravilnosti i nedopuštenog korištenja EU sredstava.

S obzirom na preklapanje aktivnosti, GONG je pozvao OLAF da istraži je li bilo nedozvoljenog dvostrukog financiranja, na način da je novac za istovrsne aktivnosti potrošen dva puta, prvo, kroz plaće zaposlenika koji rade na poslovima informiranja i komunikacije (koje su sufinancirane EU sredstvima) i drugo, kroz trošak angažmana Komunikacijskog ureda Colić, Laco i partneri?

Dodatno, s obzirom na dokaze koje je PR agencija dostavila, GONG želi znati jesu li uistinu sve medijske kampanje vezane uz OPKK uistinu i provedene kako su i navedene. U konačnici, jesu li poslove informiranja i komunikacije obavljali djelatnici Ministarstva, dok je PR agencija koju je plaćalo Ministarstvo zapravo pomagala Vladi oko Agrokora, zbog čega njene aktivnosti ni ne bi bilo moguće pokriti iz EU fondova?

Time bi mogli rasplesti barem dio netransparentnosti i sumnji na korupciju koje su se pojavile tijekom Vladinog angažmana u restrukturiranju Agrokora, od tajne grupe autora Lexa Agrokor koji su navodno radili pro bono, da bi se naplatili kasnijim angažmanom, zahvaljujući Vladinom "spašavanju" kompanije.

chevron-right