Poništeni regionalni rezultati izbora u Rusiji

20. rujna 2018.

Zbog manipulacija u drugom krugu izbora za guvernera, središnja je izborna komisija rezultate u jednoj ruskoj regiji proglasila nevažećim. Naime, kandidat opozicijske stranke je nakon 95 posto prebrojanih glasova vodio s oko 6 posto prednosti, a zatim je pobjednikom proglašen član vladajuće stranke.

Primjer neobičnog izbornog preokreta dogodio se u nedjelju u drugom krugu izbora za guvernera ruske regije Primorje. Kandidat opozicijske komunističke stranke Andrej Iščenko vodio je nakon 95 posto prebrojanih glasova s oko šest posto prednosti, a onda je regionalna izborna komisija iznenada pobjednikom proglasila Andreja Tarasenka, vršitelja dužnosti guvernera i člana vladajuće stranke Jedinstvena Rusija.

Nakon što su promatračice na izborima zapisale nekoliko uvjerljivih prigovora koji upućuju na prijevare, središnja ruska izborna komisija u srijedu je proglasila rezultate ovih izbora nevažećim zbog navodnih manipulacija. Ti prigovori uključivali su, između ostalog, i prepravljanje službenog obrazloženja glasanja. Prema navodima njemačkog web portala Spiegel Online, neobično je za Rusiju da se cijeli izbori proglase nevažećim.

Iščenko je odmah nakon proglašenja pobjednika upozoravao na manipulacije na izborima te je putem društvenih medija objavio da su mu ukradeni glasovi. U znak protesta najavio je štrajk glađu i prosvjede na koje se odazvalo nekoliko stotina građanki i građana u Vladivostoku. Oba kandidata u srijedu su objavila da će se ponovno kandidirati.

Diljem zemlje su se 9. rujna održavali izbori za guvernera. Pritom su u Primorju i još tri regije kandidati Kremlja bili prisiljeni ući u drugi krug, a ta se činjenica tumači kao izraz velikoga bijesa naroda u vezi planirane mirovinske reforme.

GONG je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

chevron-right