Preko nastavnika do učenika o Europskoj uniji

27. lipnja 2018.

Kako bi se proširila znanja o Europskoj uniji te mladima osiguralo što više informacija o tome kakav je društveni, ekonomski i politički kontekst EU-a, GONG će unaprijediti svoje obrazovne materijale na ovu temu te ih ponuditi na korištenje široj javnosti, a posebno nastavnicima.

Pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji donijelo je promjene uvjeta života i rada svih dijelova hrvatskoga društva. Uspješnost daljnje prilagodbe i korištenje svih mogućnosti koje pruža EU ovisi, između ostalog, i o širokom poznavanju i razumijevanju europskih sustava, institucija i pravnog okvira. Pri tome posebnu kategoriju predstavljaju mladi kao skupina na kojoj se temelji budućnost Hrvatske i ujedinjene Europe pa je njezino uključivanje u integracijski proces, odnosno razvijanje već uspostavljenih oblika uključenosti, izuzetno važno za snažnije poistovjećivanje i povezanost s EU-om.

S obzirom na aktualne nastavne planove i programe u školama postoji potreba za daljnjom edukacijom o europskom građanstvu – ne samo u smislu poznavanja političkih institucija, već i europskih vrijednosti, ali i mogućnostima koje pruža EU.

Cilj projekta je educirati nastavnike o Europskoj uniji, kako bi oni prenoseći stečena znanja pomogli učenicima da lakše razumiju što je Europska unija, kako je i zašto nastala, tko su njeni postojeći i budući članovi, čime se bavi, što EU nudi mladima.

Informiranje i edukacija provodi se putem GONG-ovog edukativnog modula i radionica za nastavnike sa svrhom daljnjeg razvoja građanskih, društvenih i političkih kompetencija odgojno-obrazovnih radnika.

Nastavne materijale, publikacije, kvizove i druge obrazovne materijale potražite u sklopu edukacijskog modula o EU pismenosti na web stranici edukataloga GONG-a!

Projekt „Preko nastavnika do učenika o EU-u“ provodi se od svibnja do prosinca 2018. godine. Projekt je financiran od strane Ministarstva vanjskih i europskih poslova, a sufinanciran iz Centara znanja za društveni razvoj Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i programa Europa za građane Europske unije.

Preko nastavnika do učenika o Europskoj uniji 1   Preko nastavnika do učenika o Europskoj uniji 2Preko nastavnika do učenika o Europskoj uniji 3

*7. studenog 2018. došlo je do manjih izmjena u članku.

chevron-right