Lako pretraživi milijuni dokumenata od globalnih zviždača

20. travnja 2018.

Panama Papers, Paradise Papers, Wikileaks, Offshore Leaks,... Sve ove i još sličnih izvora informacija sada se može lako pretraživati, zahvaljujući bazi i tražilici koju je složio Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Što se Hrvatske tiče, ova objedinjena baza daje puno prilika za detaljna istraživanja.

OCCRP Data je novi alat - prečac do 'dubokog weba' koji nudi preko 100 milijuna tragova za pretraživanje podataka – kolekcije dokumenata, e-mailova, podaci iz sudskih i zemljišnih registara – iz više od 200 različitih izvora.

Pretraživati se, osim po državama, može i prema izvoru, tipu dokumenta, e-mail adresi, broju telefona, adresi, entitetu odnosno imenu ili nazivu – sve opcije ponuđene su u lijevom stupcu ekrana. Dokumente se može pregledavati na istom ekranu, a prozor koji se otvara u desnom stupcu sadrži i osnovne informacije o izvoru kao i link, ako postoji, na kojem je podatak izvorno objavljen.

Hrvatska je ipak među zemljama o kojima nema previše podataka, kažu iz Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) koji je kreirao ovaj alat. Tako, ako se 'Croatia' upiše u tražilicu na vrhu stranice, pretraga daje više od 34 tisuće rezultata, uključujući sudske odluke Europskog suda za ljudska prava koje se ažuriraju svakog tjedna. Samo za Agrokor nudi ih 66, uglavnom iz Rusije, Ukrajine, Švicarske, Crne Gore – uglavnom niti jedan povezan s Hrvatskom. Dodatnim filtriranjem po zemljama, tražilica pokazuje tek nešto manje od 800 rezultata iz deset različitih izvora. Tražilica nudi i opciju usporednog pretraživanja, obavijest kad se objavi novi podatak o pretraživanom pojmu i kombinacije različitih upita.

Baza OCCRP Data od onih je koje se mogu pretraživati satima nailazeći iznova na nove tragove. Namijenjena je istraživačkim novinarima, a zahvaljujući njihovom radu postaje sve preciznija i bogatija podacima iako već sada služi kao dragocjen izvor dokumenata među kojima su i podaci o osobama pod međunarodnim sankcijama zbog kriminalnog ili političkog djelovanja. Ukratko, što god je predmet istraživanja, savjet je provjeriti postoji li o tome kakav zapis u ovoj bazi.

OCCRP se, inače, bavi izvještavanjem o organiziranom kriminalu i korupciji, a organizacija koja nema zemlje porijekla ne poznaje granice. Za svoje je djelovanje, fokusirano na istraživačko novinarstvo i umrežavanje istraživačkih novinara, do danas dobila brojne nagrade.

Za one koji su zainteresirani za razgovore uživo o ovakvim tehnološkim inovacijama koje mogu poboljšati političku odgovornost vlasti prava prilika je 8. POINT konferencija koja je održava od 17. do 20. svibnja u Sarajevu.  Lani se na POINT-u okupilo više od 200 sudionika, a sve u organizaciji Zašto ne? i ActionSEE -  regionalne mreže koju čine nevladine organizacije iz BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije.

GONG je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

  Lako pretraživi milijuni dokumenata od globalnih zviždača 1  Lako pretraživi milijuni dokumenata od globalnih zviždača 2

chevron-right