Novi financijski mehanizam za podršku civilnom društvu

18. travnja 2018.

Uoči odluke o usvajanju rezolucije za uspostavu novog financijskog mehanizma za podršku organizacijama civilnog društva, GONG je pozvao hrvatske zastupnike i zastupnice u EP-u da pruže podršku razvoju civilnog društva i demokracije.

GONG je hrvatske zastupnike i zastupnice u Europskom parlamentu pozvao da 19. travnja  podrže rezoluciju za uspostavu Instrumenta europskih vrijednosti, koju je predložio Odbor Europskog parlamenta za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE). Radi se o novom financijskom mehanizmu za podršku organizacijama civilnog društva koje promoviraju demokraciju, vladavinu prava i temeljne vrijednosti Europske unije.

Organizacije civilnog društva imaju vitalnu i nezamjenjivu ulogu u promicanju europskih vrijednosti, istaknuli smo u pismu zastupnicima, a suočene su sa sve većim poteškoćama u pristupu potrebnim sredstvima za djelovanje. U nekim zemljama Europske unije ozbiljno se sužava prostor za građansko djelovanje, a prema podacima Civicus Civic Space Monitora samo 13 od 28 članica EU u potpunosti poštuje građanske slobode. Pozvali smo, stoga, EU parlamentarce i parlamentarke da već sutra svojim glasom podrške za Rezoluciju u Parlamentu pridonesu razvoju organizacija civilnog društva te promoviranju demokracije, vladavine prava i temeljnih vrijednosti Europske unije.

Rezolucija je u skladu s preporukama The Civil Liberties Union for Europe (Liberties) koji je napravio pregled upozorenja o napadima na civilno društvo u EU. Jedna od temeljnih preporuka bila je upravo stvaranje novog financijskog mehanizma za podršku organizacijama civilnog društva koje promoviraju i štite europske vrijednosti, a koji  bi podržavao javno obrazovanje, praćenje, zagovaranje i litigacije. Platforma 112 još je u veljači, uoči tadašnje rasprave u Europskom parlamentu o ograničavanju prostora za djelovanje civilnog društva, upoznala hrvatske zastupnice i zastupnike u EP-u s postojećim preporukama za zaustavljanje napada na civilno društvo u EU.

GONG je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom.

   Novi financijski mehanizam za podršku civilnom društvu 1 Novi financijski mehanizam za podršku civilnom društvu 2

chevron-right