EK najavljuje mjere protiv širenja lažnih vijesti

13. travnja 2018.

Europska komisija osnovala je prije tri mjeseca Visoku ekspertnu skupinu s temeljnom zadaćom da preporuče politike za suzbijanje dezinformacija učinak kojih će ocjenjivati na proljeće sljedeće godine.

“Code of Practices”, tako je u svojem izvješću Visoka ekspertna skupina (High Level Expert Group – HLEG) osnovana od Europske komisije u siječnju ove godine, nazvala dokument koji predstavlja kao prvi korak u strategiji suzbijanja širenja dezinformacija i lažnih vijesti online. HLEG čini 39 članova među kojima su akademici, novinari, online platforme, civilno društvo i fact-check organizacije. Temeljna zadaća ovog neovisnog tijela je Europsku komisiju savjetovati o političkim inicijativama za rješavanje ovog problema, a koje istodobno ne ugrožavaju temeljne demokratske vrijednosti poput slobode govora, nezavisnog novinarstva i pluralizma. Za pripremu izvješća s prijedlogom dovoljno snažnog pravnog okvira koji bi to omogućio  dobili su rok od dva mjeseca. Evaluacija prvih rezultata najavljena je za proljeće sljedeće godine.

Izvješće ima sve sastojke potrebne za razvoj učinkovite pan-Europske strategije za suočavanje s osjetljivim i kompleksnim problemom dezinformiranja, tvrde autori predstavljajući preporuke za goruće probleme s čijom bi provedbom trebalo krenuti što prije te dugoročne mjere koje bi povećale društvenu otpornost prema dezinformacijama. Stalno praćenje i evaluacija učinaka ovih mjera trebala bi osigurati njihovu efikasnost i razvoj novih praksi na temelju prikupljenih iskustava.

Među 'hitim' mjerama tako je povećati transparentnost, algoritamsku odgovornost i praksu provjere činjenica. Svi relevantni akteri – uključujući online platforme, medijske organizacije, novinare, fact-checkere, nezavisne nakladnike medijskog sadržaja i marketinšku industriju – trebali bi dogovoriti „Code of Practice“, pravilnik o postupanju koji će omogućiti provedbu ovih mjera. Kako bi se osiguralo donošenje ovakvog pravilnika HLEG preporučuje osnivanje Koalicije predstavnika zainteresirane javnosti koja bi brinula o provedbi, pratila i evaluirala učinke mjera.

Osim toga, HLEG je pozvao vlasti na razini Europske unije i nacionalnoj razini država članica da podrže razvoj mreže  nezavisnih Europskih centara za (akademska) istraživanja gdje bi se kontinuirano pratilo tehnike i alate širenja dezinformacija, prirodu dezinformacija i njihov mogući učinak na društvo. Osnovno polazište izvještaja je zajedničko razumijevanje dezinformacije kao fenomena koji ide puno dalje od pojma „lažnih vijesti“.

Dezinformiranje je u izvješću definirano tako da obuhvaća svaki oblik lažne, netočne ili zavaravajuće informacije dizajnirane, predstavljene i promovirane s namjerom da zavaraju javnost ili tako generiraju profit. Definicija isključuje druge nezakonite sadržaje na internetu poput klevete, govora mržnje ili poticanja na nasilje čije je sankcioniranje već regulirano drugim nacionalnim zakonima i EU regulativom kao i ostale oblike namjernog, ali ne i zavaravajućeg iskrivljavanja činjenica poput satire ili parodije. HELG Komisiji savjetuje izbjegavanje pojednostavljenih rješenja. Bilo kakav oblik cenzure treba izbjeći pod svaku cijenu, upozorava visoka eksperta skupina.

Uoči imenovanja ekspertne skupine i prije objave izvješća Europska komisija otvorila je javno savjetovanje u kojem je sudjelovalo gotovo tri tisuće pojedinaca i 202 organizacije među kojima i GONG. Skraćenu verziju izvještaja i preliminarne rezultate EK je objavila na službenoj internet stranici najavljujući skoru objavu sinopsisa rasprave.

GONG je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva.

Razvoj edukacijskih modula sufinancirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz Centre znanja za društveni razvoj.

Informacije i stavovi iz publikacija su odgovornost autora i suradnika u izradi i ne predstavljanju službeni stav Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

chevron-right