Civilno društvo na čekanju

04. travnja 2018.

Povlačenje sredstava iz Europskog socijalnog fonda namijenjenih za Učinkovite ljudske potencijale zapelo je kod Ministarstva rada i mirovinskog sustava koje se do danas nije očitovalo na Nacionalnu strategiju stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva od 2017. do 2021.

Nacionalna strategija stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnog društva od 2017. do 2021. godine kasni, kako je iz njezinog naslova vidljivo, više od godinu dana. Dokument još uvijek nije upućen u Vladinu proceduru jer se jedno ministarstvo mjesecima ne uspijeva izjasniti - Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

„Nažalost, unatoč provedenom procesu i poslanim višestrukim požurnicama, Ured za udruge još uvijek nije dobio očitovanje od Ministarstva rada i mirovinskoga sustava na prijedlog Nacionalne strategije i pripadajući Obrazac standardne metodologije za procjenu fiskalnog učinka (PFU obrazac) čime je onemogućeno dovršenje participativnog procesa izrade i donošenja Nacionalne strategije stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva za naredno petogodišnje razdoblje od strane Vlade Republike Hrvatske“, odgovorili su iz vladinog Ureda za udruge na upit GONG-a gdje je zapeo proces donošenja temeljnog strateškog dokumenta za planiranje i programiranje natječaja Europskog socijalnog fonda Učinkoviti ljudski potencijali ukupne vrijednosti 100 milijuna eura* čiji je Ured nositelj.

Javno savjetovanje o Nacrtu strategije zaključeno je početkom rujna 2017. no izvješće do danas nije objavljeno jer se čeka službeno očitovanje na predložene mjere i aktivnosti svih nadležnih tijela. Ministarstvo rada i mirovinskog sustava nositelj je četiri od ukupno pet aktivnosti u provedbi mjere koja bi osigurala kontinuitet sustava financiranja iz javnih izvora projekata i programa od interesa za opće dobro koji će omogućiti stabilnost i održivost organizacija civilnog društva (OCD) koje provode takve projekte i programe. Sunositelj je, uz Hrvatsku banku za obnovu i razvitak, i pete od pet provedbenih aktivnosti za ovu mjeru koja bi trebala osigurati financiranje inovativnih partnerskih projekata privatnog sektora, društvenih poduzetnika i OCD-a.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, pored toga, nositelj je dvije od tri provedbene aktivnosti za mjeru kojoj je cilj povećati ulogu OCD-a u provedbi politika zapošljavanja. 

„Imajući u vidu da je Nacionalna strategija stvaranja poticajnog okruženja za razvoj civilnoga društva između ostalog i temeljni strateški dokument za planiranje i programiranje natječaja iz Europskog socijalnog fonda (OPULJP) za koje je Ured za udruge PT1, a da je dosadašnja Nacionalna strategija bila u provedbi zaključno do 2016. godine Ured za udruge je 6. studenog 2017. i ponovno 8. veljače 2018. uputio požurnicu za dostavu očitovanja i, naglašavajući pri tome kako je iznimno važno da se čim prije dovrši rad na prijedlogu strateškog dokumenta i uputi ga na donošenje Vladi Republike Hrvatske“, kažu iz Ureda za udruge koji, od kako je Igor Vidačak u travnju 2016. podnio ostavku na to mjesto, umjesto ravnatelja posljednje dvije godine vodi osoba ovlaštena za obavljanje poslova ravnatelja.

*Članak je izmijenjen 6. studenog 2018. ispravnom informacijom o ukupnoj vrijednosti Europskog socijalnog fonda Učinkoviti ljudski potencijali.

GONG je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva.

Razvoj edukacijskih modula sufinancirala je Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva kroz Centre znanja za društveni razvoj.

Informacije i stavovi iz publikacija su odgovornost autora i suradnika u izradi i ne predstavljanju službeni stav Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

chevron-right