Nastavak manipulacije i uništavanja obrazovanja

24. siječnja 2018.

Premijer Plenković i ministrica Divjak nastavljaju podržavati neregularnosti, manipulacije i zaustavljanje cjelovite kurikularne reforme.

Hrvatska narodna stranka i ministrica Divjak iskoristili su prosvjed kojim su građani tražili odgovornost i transparentnost opravdavši koaliciju s HDZ-om zalaganjem za obrazovnu reformu, a pokazalo se da podržavaju netransparentnost i političko kadroviranje na štetu obrazovnog sustava.

Ministrice Divjak, jasno je da ne možete upravljati procesima unutar Ministarstva za koje ste zaduženi. Ako želite dobro obrazovnom sustavu, podnesite ostavku i nemojte pristajati biti smokvin list onima koji uništavaju sustav javnog obrazovanja u Hrvatskoj.

Premijeru Plenkoviću, obrazovanje je prevažno da se njime trguje. Javnost ima pravo znati kakva je obrazovna politika Hrvatske i uloga stručnjaka u njoj. Upozoravamo vas da svojim postupcima i pogodovanjima uništavate javni obrazovni sustav.

Današnjom objavom dokumenata vezanih uz prijavu i izbor Jasminke Buljan Culej na mjesto voditeljice Ekspertne radne skupine, o kojima izvještava Srednja.hr, potvrđene su sumnje u netransparentnost, strančarenje i manipuliranje javnosti na koje su brojni akteri upozoravali od prvog dana imenovanja, 22. svibnja 2017. godine. Od tada je prošlo 248 dana.

Nije više pitanje odgovornosti Jasminke Buljan Culej. Ona je, sada je to sasvim izvjesno, svjesno obmanjivala javnost i tvrdila da je Akcijski plan s kojim se prijavila onaj koji je predstavila javnosti. Nije više pitanje odgovornosti Dijane Vican. Nije više pitanje odgovornosti Pave Barišića koji je prihvatio biti pijun u političkoj trgovini.

Sada je pitanje odgovornosti onih koji su trgovali obrazovanjem, onih koji su tvrdili da su sve bile špekulacije, onih koji su štitili netransparentnost, onih koji su pogodovali, onih koji su pristajali na kompromise zbog vlastitih pozicija, onih koji zbog fotelja trguju budućnošću djece, onih koji su ignorirali glas javnosti i onih koji su ga iskoristili.

Obrazovna zviždaljka GOOD inicijative upozorava da se ovakvim postupcima uništava odgojno-obrazovni sustav kao i povjerenje ljudi da se može uspjeti vlastitim radom, marljivošću i stručnošću, a ne anipulacijama, stranačkim iskaznicama i rođačkim vezama.

Cjelovito priopćenje možete vidjeti na stranicama Obrazovne zviždaljke.

chevron-right