Izvještaj o lokalnim izborima 2017.

28. studenoga 2017.

Iako je izborni proces prošao u demokratskoj atmosferi, zabrinjavajući su mogući slučajevi kaznenih djela i izborni inženjering u Metkoviću zbog sumnjivih novoprijavljenih prebivališta prije izbora.

GONG objavljuje izvještaj o lokalnim izborima temeljem praćenja predizbornog razdoblja te neanonimnih dojava građana, a na svojim internetskim stranicama ranije je objavio priopćenja i ocjene o prvom i drugom izbornom danu. GONG nije promatrao izbore s promatračima na biračkim mjestima, ali je pratio predizborno razdoblje s naglaskom na financiranje izbornih kampanja i problematike prebivališta. Na kraju izvještaja mogu se pronaći preporuke za unaprjeđenje izbornog procesa.

Oba kruga izbora uglavnom su provedena u demokratskoj atmosferi uz zabrinjavajuće iznimke pojave potencijalnih kaznenih djela, a GONG je podnio jednu kaznenu prijavu zbog mogućih manipulacija na izborima u Vrlici.

GONG posebno ističe izborni inženjering s većim brojem novoprijavljenih prebivališta neposredno pred lokalne izbore u Metkoviću što je moglo ozbiljno utjecati, a vjerojatno i jeste, na rezultate izbora.

Nakon upitnog razrješenja ministra Orepića, pojavili su se slučajevi ponovnog prijavljivanja mogućih fiktivnih prebivališta što je došlo do izražaja u Metkoviću gdje je broj birača u odnosu na parlamentarne izbore 2016. povećan za 248 birača. Naime, na parlamentarnim izborima 2015. bilo je upisano 13 750 birača, 2016. 13 433, a na lokalnim izborima 2017. 13 681 birač.

Očito je da je za vrijeme ministra Orepića došlo do sređivanja evidencije prebivališta u smislu odjavljivanja tzv. fiktivnih prebivališta, a onda se naglo pred lokalne izbore povećava broj novoprijavljenih birača što može ukazivati na prijavu tzv. fiktivnih prebivališta u cilju izborne manipulacije jer je u prvom krugu razlika glasova između MOST-ove kandidatkinje Ujdur i HDZ-ovog kandidata Milana bila samo 182 glasova (Ujdur 3 629, Milan 3 447).

U drugom krugu ta je razlika iznosila samo 130 glasova (Ujdur 4 446, Milan 4 576). Ovaj primjer pokazuje način na koji se administrativno „u skladu sa Zakonom“ može manipulirati izbornim rezultatima i iskriviti stvarnu volju birača.

Tabela 3. Promjena broja birača u Metkoviću

 

Rezultat 1. krug

Rezultat 2. krug

Katarina Ujdur (MOST)

3 629

4 446

Dalibor Milan (HDZ)

3 447

4 576

Razlika glasova

182

130

 

Pojedini birački odbori i dalje ostaju jedna od najslabijih karika izbornog procesa zbog svoje needuciranosti ili namjernog nepoštivanja izbornog postupka i nedavanja uputa biračima o ostvarivanju biračkog prava.

Nadzor financiranja izborne kampanje ponovno je bio samo administrativni jer Državno izborno povjerenstvo (DIP) nema volje niti kapaciteta za detaljnije istraživanje pojedinih sumnjivih slučajeva netransparentnog financiranja kampanje kao i provjeru vjerodostojnosti i točnosti financijskih izvještaja, a učestala zloupotreba javnih resursa i dalje ostaje kao predmet zabrinutosti jer ugrožava jednakost šansi u izbornoj kampanji.

Vlada je 13. travnja 2017. raspisala lokalne izbore, tj. izbore za članove općinskih i gradskih vijeća, zagrebačke gradske skupštine te županijskih skupština i izbore općinskih načelnika, gradonačelnika i župana te njihovih zamjenika koju su održani 21. svibnja u kontekstu razvijanja političko-ekonomske krize Agrokora koja je zasjenila lokalne teme. Drugi krug izbora za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike koji nisu izabrani u prvom krugu održao se 4. lipnja.

Ministarstvo uprave je prije izbora objavilo da je u popis birača za izbore članova lokalnih predstavnička tijela ukupno upisano 3.719.182 birača od čega 25 birača državljana drugih članica Europske unije. Za izbore općinskih načelnika, gradonačelnika i župana te njihovih zamjenika upisano je 3.719.157 birača. Državljani drugih članica Unije koji u Hrvatskoj imaju prebivalište ili boravište mogu birati samo lokalnu predstavničku, ne i izvršnu vlast te je stoga razlika u broju birača.

Zamjenike župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina moglo je birati 138.752 birača, a zamjenike općinskih načelnika i gradonačelnika moglo je birati 62.079 birača iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno hrvatskog naroda.

Na izborima se ukupno biralo 9579 mandata. Za izvršnu vlast biralo se 20 župana i 51 zamjenik, gradonačelnik Grada Zagreba s dva zamjenika te 127 gradonačelnika drugih gradova koji imaju 193 zamjenika. Građani su birali i 428 načelnika općina i njihovih 440 zamjenika. Posebno se biralo 63 zamjenika načelnika i gradonačelnika iz redova manjina u sredinama u kojima na to imaju pravo.

U predstavničkim tijelima građani su mogli izabrati 836 članova županijske skupštine, 2266 članova gradskih i 5152 člana općinskih vijeća.

GONG je Centar znanja u području građanskog aktivizma i izgradnje demokratskih institucija društva u okviru Razvojne suradnje s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva. Informacije i stavovi izneseni u članku su odgovornost autora i ne predstavljanju službeni stav Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Izvještaj o lokalnim izborima 2017. 1      Izvještaj o lokalnim izborima 2017. 2

chevron-right