Povjerenica upozorila Vladu zbog (ne)otvorenosti sjednica

21. rujna 2017.

Objava dnevnog reda i materijala za sjednicu Vlade na dan njenog održavanja predstavlja kršenje nekoliko članaka Zakona o pravu na pristup informacijama, kaže Povjerenica za informiranje i traži od Vlade da se uskladi sa Zakonom.

GONG je u nekoliko navrata upozorio na pad razine otvorenosti sjednica Vlade, pod predsjedanjem premijera Plenkovića. Sadašnja Vlada je dokinula dobru praksu objave dnevnih redova sjednica nekoliko dana prije same sjednice. Istovremeno, umjesto nastavka prijašnje prakse objave radnih materijala dan prije sjednice, Vlada dokumente uvrštene na dnevni red objavljuje s početkom i tijekom trajanja sjednice. S obzirom da takva praksa Vlade RH onemogućava pravovremeno informiranje o radu Vlade te aktivno sudjelovanje u procesu donošenja odluka, a da javno upućeni apeli nisu urodili plodom, GONG se predstavkom obratio Povjerenici za informiranje.

Povjerenica je utvrdila nekoliko elemenata u kojima je Vladina praksa održavanja sjednica suprotna načelima Zakona o pravu na pristup informacijama. No, ključna zamjerka Povjerenice se odnosi na činjenicu da se dnevni red objavljuje na sam dan sjednice, dok se radni materijali objavljuju neposredno prije ili tijekom trajanja sjednice Vlade. Objava dnevnog reda na dan održavanja sjednice Vlade predstavlja kršenje čl. 12. Zakona o pravu na pristup informacijama, dok objava radnih materijala tijekom održavanja sjednice predstavlja kršenje načela predstavlja kršenje načela pravodobnosti, potpunosti i točnosti navedenih u čl.7. Zakona.

Vladini argumenti se dodatno čine neuvjerljivima jer sukladno Poslovniku, i radni materijal i dnevni red sjednice se članovima Vlade moraju dostaviti 24 sata prije početka sjednice Vlade, što znači da ih se tada može i objaviti na internetskim stranicama Vlade. Naime, Vlada je izgovor za trenutnu praksu objave dnevnih redova i materijala pronašla u odredbama Poslovnika, na što je Povjerenica odgovorila kako se isti mogu izmijeniti. Kao dodatan argument za kasnu objavu dnevnog reda, Vlada je istaknula i praksu kasnog uvrštavanje točaka na dnevni red sjednice. Povjerenica je upozorila kako se na sam dan sjednice Vlade dnevni red može proširiti, dok uz objavljene materijale samo treba navesti napomenu o naknadnom uvrštavanju u dnevni red sjednice.

Povjerenica je Vladu ujedno upozorila da objava radnih materijala u obliku pretraživih PDF-ova nije zadovoljavajuća jer bi se tek objava u XLS, CSV, XML ili JSON formatu mogla smatrati objavom u strojno čitljivom formatu. Dodatno je istaknula da WORD format nije u potpunosti strojno čitljiv, ali jest čitljiviji od PDF-a. S obzirom da se svi akti Vlade pripremaju u WORD formatu, Povjerenica je stoga izdala uputu o objavi radnih materijala sjednica Vlade i u tom formatu. Što se pak tiče proračunskih dokumenata za koje je strojna čitljivost prijeko potrebna, Povjerenica je utvrdila da su oni objavljeni u zadovoljavajuće otvorenom formatu.

Zaključno, Povjerenica je Vladi dala 15 dana da se očituje na novo upozorenje te ju informira o poduzetim koracima.

chevron-right