Kreće proaktivna objava putnih troškova povjerenika EK

20. rujna 2017.

Među brojnim inovacijama u novom Kodeksu ponašanja za povjerenike Europske komisije ističe se nova obveza proaktivne online objave informacija o putnim troškovima svih povjerenika, i to svaka dva mjeseca.

Svega nekoliko mjeseci je trajala iznimno vidljiva kampanja o objavi informacija o putnim troškovima povjerenika koju je koordinirao Access Info Europe, no i to je bilo dovoljno da Europska komisija ponudi relativno zadovoljavajuće rješenje kroz novi Kodeks ponašanja povjerenika. Access Info Europe je uz pomoć partnerskih organizacija diljem EU (među njima i GONG) pokrenuo kampanju masovnog slanja zahtjeva za pravom na pristup informacijama o putnim troškovima povjerenika, kojoj su se, putem online platforme, priključili brojni europski građani.

Dodatan zamah kampanji bile su prve informacije o putnim troškovima povjerenika, kojima je Access Info dobio pristup nakon pravne bitke koja je trajala 3 godine, među kojima su najviše medijske pažnje dobili troškovi najma tzv. air-taxija (privatni charter letovi) koji se mjere u desetinama tisuća eura. Medijski je popraćen i ukupan trošak boravka europskih povjerenika na Davos konferenciji u visini od skoro pola milijuna eura.

Iako je Europska komisija odbila masovne zahtjeve za pravom na pristup informacijama pod izgovorom da podaci ne postoje u digitalnom obliku (zbog čega su podnesene žalbe), predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je u svom govoru o stanju Unije najavio da će se u budućnosti informacije o troškovima povjerenika objavljivati proaktivno, svaka dva mjeseca.

Većina Junckerovih prijedloga iznesenih u govoru o stanju Unije su dugoročni ciljevi oko kojih tek treba postići konsenzus, a potom osmisliti instrumente za njihovo ostvarenje. No, neke od svojih obećanja Juncker je ispunio već istog dana dostavom nacrta novog Kodeksa ponašanja povjerenika Europskom parlamentu. Iako kodeks predviđa da se informacije o putnim troškovima objavljuju na dvomjesečnoj bazi, nije jasno definirano koje informacije će se objaviti, i u kojem obliku.

Dakle, još uvijek nije sigurno hoće li europski građani dobiti detaljne informacije o pojedinim stavkama unutar ukupnog troška puta povjerenika (smještaj, trošak putovanja, etc.). No, i ovaj potez predsjednika Komisije Junckera ukazuje da u vremenima pada povjerenja građana u političke aktere i procese, ne postoji manevarski prostor za odbijanje zahtjeva za većim razinama transparentnosti, integriteta i odgovornosti u načinu rada EU institucija.

Situacija u Hrvatskoj je daleko gora kada pričamo o javnoj percepciji o tome kako se raspolaže sa novcem poreznih obveznika kojima se podmiruju troškovi puta. Ministrica Violić je zbog svojih putnih troškova napustila politiku. U Saboru sjedi zastupnik Saucha o kojem ovisi opstanak Vlade, a koji ima optužnicu zbog malverzacija s putnim nalozima. Index.hr mjesecima traži pristup putnim troškovima i agendi putovanja Predsjednice RH u SAD. Svakog ljeta medijske stupce pune informacije o troškovima službenih godišnjih odmora najviših državnih dužnosnika. Istovremeno, ne postoji ikakva zabilježena praksa objave informacija o putnim troškovima najviših državnih dužnosnika. Naposljetku je potrebno istaknuti da je Vlada odbila donijeti Kodeks ponašanja za članove Vlade, iako se radi o aktu kojem se mogla unaprijediti razina transparentnosti i integriteta u političkoj praksi samog vrha izvršne vlasti.

Vodeći se uspjehom Access Info kampanje (u kojoj su i sami sudjelovali), GONG i Programiraj za Hrvatsku su uspostavili online platformu za slanje zahtjeva za pravom na pristup informacijama o troškovima službenih putovanja svih ministara u posljednje tri vlade. Cilj je podići razinu svijesti da javnost ima pravo na jednostavan i lak pristup informacijama o tome kako se troše novci poreznih obveznika, te potaknuti Vladu da ove informacije učini dostupnima kroz proaktivnu objavu.

Masovno slanje zahtjeva se pokazalo kao učinkovit aktivistički alat kojim se tijela javne vlasti prisiljava na proaktivnu, pravovremenu objavu informacija od javnog interesa i javnog značaja.

chevron-right