Zahtjevi građana napokon ispunjeni

15. rujna 2017.

Iako su zahtjevi građana ispunjeni, ostaje potreba za više transparentnosti, osiguranjem stručnosti i poštivanjem procedura

Tri mjeseca i trinaest dana od prosvjeda, na kojem je preko 30 000 građana  tražilo smjenu ministra Barišića, voditeljice Posebnog stručnog povjerenstva Dijane Vican te odabrane voditeljice Ekspertne radne skupine Jasminke Buljan Culej zbog netransparentnosti procesa i prikrivanja dokumenata, zahtjevi građana su ispunjeni.

Odluka dolazi tri mjeseca prekasno, za što odgovornost leži na političkim akterima, ali jasno pokazuje da je 30 000 građana koji su izašli na prosvjed diljem Hrvatske bilo u pravu te da se njihovi argumenti ne mogu ignorirati. Ovo su potvrdili i dokumenti koji su u međuvremenu izašli u javnost kao i uključeni akteri u svojim istupima. Zbog partikularnih interesa i pogodovanja, Cjelovita kurikularna reforma zaustavljena je već punih šesnaest mjeseci. Ovakav pristup jednoj od najvažnijih reformi i posljedice takvog pristupa moraju biti upozorenje za buduće poteze bilo koje vlade ili ministra u području obrazovne politike.

Nedopustivo je da djelovanje krovnog tijela (Posebnog stručnog povjerenstva) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije bude proglašeno tajnim te smatramo da je cijeli proces potrebno učiniti transparentnim i ukinuti odredbu o tajnosti zapisnika sjednica iz Statuta ovoga tijela. Ovo je posebno važno u kontekstu u kojem je premijer Plenković najavio preuzimanje vođenja toga tijela.

Nadalje, smatramo da najavljeni novi natječaj/poziv za odabir članova Ekspertne radne skupine mora biti jasno pravno definiran (postojanje roka žalbe, prava na uvid u dokumentaciju i slično), a sam odabir utemeljen na jasnim kriterijima, poštivanjem procedura i uvažavanjem interesa javnosti za sami postupak. Samo ovakav pristup može jamčiti kvalitetan odabir i nastavak započete reforme.
Glas „ulice“ nije bilo vikanje ispraznih parola i borba s vjetrenjačama, nego jasno i argumentirano traženje ozbiljnog i transparentnog pristupa obrazovanju i budućim generacijama. Građani su 1.6.2016. i 1.6.2017. jasno pokazali da Hrvatska može bolje, a sada ostaje na premijeru Plenkoviću, ministrici Divjak te ostalim uključenim akterima da pokažu mogu li oni bolje od ovoga do sada. Tek tada ćemo vidjeti ima li u Hrvatskoj stvarno nade za Ministarstvo budućnosti kakvom ga vidi ministrica Divjak ili će to biti samo još jedna u nizu ideja propalih zbog političkih pritisaka.

chevron-right