Spriječite urušavanje izbornog procesa

21. srpnja 2017.

GONG je temeljem dojava građana DORH-u podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja zbog kaznenih radnji na proteklim lokalnim izborima u Vrlici koje su utjecale na rezultat izbora jer je mandat u Gradskom vijeću dobila osoba, vijećnik HDZ-a, koja nije imala osnove biti izabrana kao predstavnik nacionalne manjine. Ostale nepravilnosti na izborima u Vrlici rezultirale su i ponavljanjem izbora na dva od osam biračkih mjesta.

  1. Krivotvorenje isprava i izborna prijevara

U postupku kandidiranja netko je nezakonito, umjesto gore navedenog kandidata, dopisao pripadnost nacionalnoj manjini suprotno njegovoj volji i opredjeljenju iskazanoj u registru birača kao jedinom relevantnom registru o nacionalnoj pripadnosti u izbornom procesu, a s ciljem osvajanja još jednog mandata koji pripada nacionalnoj manjini. GONG je uvidom u registar birača utvrdio da spornom kandidatu nije navedena nacionalna pripadnost.

 

  1. Zlouporaba biračkog prava – glasanje umjesto nekog drugog

Na biračkom mjestu br. 7. Vinalić, na ponovljenim izborima, 28. svibnja 2017. dvije osobe koje su u Zapisniku navedene da su glasale kod kuće ili uz pomoć drugih uopće nisu glasale niti kod kuće niti na biračkom mjestu. Jedna osoba navodi da nije glasala, a druga osoba živi u domu za starije u Kninu kamo birački odbor nije išao tijekom ponovljenih izbora. Zanimljivo je da su druge dvije osobe glasale u domu u Kninu tijekom prvog kruga izbora, 21. svibnja iako nisu tražile da glasaju niti su znale zašto su ih posjetili članovi biračkog odbora.

 Dodatno, na biračkom mjestu u Gornjim Maovicama član biračkog odbora je, nakon što bi birač zaokružio brojeve kandidata na listiću (prilikom glasanja kod kuće), isti taj glasački listić slikao mobitelom te na taj način kršio Zakon o lokalnim izborima i tajnost glasanja.

 Nadalje, u zapisnicima o radu Gradskog izbornog povjerenstva (GIP) nestale su primjedbe promatrača (1, 2 i 3) iako su GIP-u predane tri primjedbe koje su ovjerene pečatom i potpisima potpredsjednice GIP-a.

 Ovakvi slučajevi ponovno alarmiraju i ukazuju na urušavanje izbornog procesa što se može spriječiti proaktivnom ulogom Državnog izbornog povjerenstva i ostalih tijela za provedbu izbora, boljom edukacijom biračkih odbora, unaprjeđenjem izbornog zakonodavstva te sankcioniranjem ovakvih djela.

Zaključno, temeljem navedenih informacija, GONG očekuje da DORH poduzme sve radnje kako bi se rasvijetlili navedeni slučajevi u svrhu zaštite integriteta izbornog procesa te slanja poruke svim sudionicima izbornog procesa da će kršenje Kaznenog zakona biti sankcionirano. Kaznena djela ne smiju postati normalan dio izbornog procesa.

chevron-right