Orban zatire europski građanski duh

13. lipnja 2017.

CROSOL – Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske održala je u 5 do 12h prosvjednu akciju ispred Veleposlanstva Republike Mađarske u Zagrebu radi solidarnosti s mađarskim građanima i građankama čiju slobodu udruživanja i europski duh suradnje mađarski premijer Orban nastoji zatrti.

Nakon dva odgođena glasanja, mađarski parlament danas je usvojio Zakon o transparentnosti organizacija financiranih iz inozemstva. Zakon je u sukobu s mađarskim Ustavom i mnogim međunarodnim ugovorima koje je Mađarska ratificirala jer neopravdano ograničava pravo na slobodu udruživanja i slobodu izražavanja, te nimalo ne uvažava interese i smjernice Venecijanske komisije. Ovaj Zakon osudili su Ujedinjeni narodi, Vijeće Europe, Europska komisija, Amnesty International, pa i sama Europska pučka stranka kojoj pripada i Orbanov Fidesz.

Ovaj je Zakon nepotreban jer su mađarske organizacije civilnog društva već zakonima obvezane na transparentnost, pravodobnim objavama programskih i financijskih izvještaja te izvora financiranja. Očita je namjera stigmatizirati civilno društvo implicirajući da neprofitne organizacije koje rade za dobrobit mađarskog društva predstavljaju sigurnosnu prijetnju vlastitoj državi time što za svoj rad uspiju privući i inozemne donacije. Mađarske udruge posebno brine što se izglasavanjem ovog zakona neće zaustaviti kampanja Orbanove Vlade koja vodi prema ukidanju mađarskih organizacija civilnog društva. Naprotiv, ovo je novi korak u dugom procesu diskreditacije udruga i to posebno onih koje su neovisne u odnosu na vlasti i kritički promišljaju političke i društvene procese. Očito je da Orbanovoj viziji neliberalne demokracije nema mjesta za aktivne i kritične građane i slobodu udruživanja.

No onda je pitanje, koje se tiče i Republike Hrvatske kao susjedne države članice EU: može li za takav režim biti mjesta u europskom poretku vladavine prava. Nisu li mobilnost i suradnja, pa tako i inozemna podrška mađarskim udrugama, u temeljima Europske unije? A nije li Mađarska članica te iste Unije?

Članice CROSOL-a pridružile su se prosvjednim akcijama širom Europe, uključujući apel Amnesty Internationala i pismo solidarnosti 500 europskih udruga u sklopu krovne mreže Civil Society Europe na koje je premijer Orban odgovorio da „Soros i njegove udruge nastoje potkopati sposobnosti mađarske države da štiti svoje granice od migranata, a time i nacionalnu sigurnost“.

Pokušaj predaje prosvjednog pisma Veleposlanstvu Mađarske nije uspio jer su vrata za građanske aktiviste u Zagrebu ostala zatvorena.

Više informacija o prosvjednim aktivnostima u Mađarskoj nalazi se na ovoj Facebook stranici i na Twitteru  #civilvagyok.

chevron-right