Za život obrazovne reforme 1.6. u 18:00

29. svibnja 2017.

Prije godinu dana, 1. lipnja 2016. godine, 50 000 ljudi izašlo je na ulice za obrazovanje pod motom „Hrvatska može bolje“. To nije bila „fešta“, to nije bilo „čekanje tramvaja“. Bio je to prosvjed protiv političkih floskula. Bilo je to zalaganje za reformu obrazovanja.

Tijekom proteklih 12 mjeseci:

  • Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije i njena provedba bila je ugrožena.
  • Obrazovanje nije postalo nacionalni prioritet unatoč zahtjevima javnosti i predizbornim obećanjima političkih stranaka.
  • Unatoč povećanju izdvajanja iz državnog proračuna za obrazovanje od 14%, kurikularna reforma i dalje se uopće ne provodi.
  • Europska komisija upozorila je da je „reforma revidirana, a provedba znatno odgođena“ te je preporučila da se proces nastavi „u skladu s izvornim ciljevima“, odnosno ciljevima zbog kojih su i sami građani prije godinu dana izašli na ulice.
  • Obrazovanje je na meti različitih interesnih i ideoloških skupina koje žele nametnuti svoje stavove suprotne ustavnim vrednotama i civilizacijskim dosezima.

Vlada je učinila sve suprotno od onoga što su građani zahtijevali na prosvjedu prije godinu dana. Hrvatska i dalje čeka svoju priliku za bolje.

GOOD inicijativa zbog svega navedenog, zahtijeva:

1)      Razrješenje ministra Pave Barišića

Ministar Barišić još je uvijek pod teškim teretom sumnje na plagijat.

Odlukama i prijedlozima ministra Barišića pogoduje se određenim interesnim skupinama s jasnom financijskom koristi kroz prijedlog izmjena i dopuna Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Marginalnim političkim opcijama se na pladnju predaje vođenje sustava obrazovanja (Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje, Nacionalno vijeće za odgoj i obrazovanje, Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, Ekspertna radna skupina...).

 Tražimo od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da razriješi s dužnosti ministra obrazovanja i znanosti Pavu Barišića.

 2)      Razrješenje predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva Dijane Vican

Predsjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Dijana Vican koja uz ovu, obavlja i niz drugih funkcija[1] u više navrata pokazala je kako nije zainteresirana baviti se reformom obrazovanja, javno naglašavajući kako nije niti pročitala dokumente o kojima je donosila odluke.

 Dijana Vican odgovorna je za netransparentnost procesa izbora voditelja i članova Ekspertne radne skupine, kojeg je učinila tajnim za javnost. Također, snosi odgovornost jer je proces učinila netransparentnim i tajnim i za članove vlastitog Posebnog stručnog povjerenstva koje je donosilo odluku o izboru članova navedne radne skupine.

 3)      Ponavljanje natječaja za voditelja i članove ERS-a

Izbor i kriteriji po kojima su birani voditelj i članovi Ekspertne radne skupine nisu jasno obrazloženi niti Posebnom stručnom povjerenstvu niti javnosti. Dok iz Ministarstva ističu besprijekornost natječaja, neki od izabranih članova ERS-a nisu udovoljili jednom od dva postavljena uvjeta natječaja.

 Imenovanjem Jasminke Buljan Culej za voditeljicu Ekspertne radne skupine narušeno je načelo neovisnosti ovog tijela. Naime, Buljan Culej odnedavno je zaposlena u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, koje je zaduženo isključivo za administrativnu podršku ERS-u.

 S obzirom na zainteresiranost javnosti za Cjelovitu kurikularnu reformu, od cijelog procesa mogao se napraviti primjer dobre prakse, a političari su opet napravili „slučaj“.

Jer, Hrvatska mora bolje!

 

Tražimo od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da zaduži tajnicu Vlade da pripremi razrješenje ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića”, istaknuo je Marko Kovačić iz GOOD inicijative na današnjoj konferenciji za novinare Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma: godinu dana poslije.

Na konferenciji za medije predstavljeni su zahtjevi GOOD inicijative povodom prosvjedne akcije 1. lipnja 2017. godine u 18:00 sati: razrješenje ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića; razrješenje predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva Dijane Vican te ponavljanje natječaja za voditelja i članove Ekspertne radne skupine.

U uvodnom govoru, Martina Horvat iz GONG-a istaknula je kako je provedba Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije bila značajno ugrožena u prošloj godini. “Iako je iz državnog proračuna za obrazovanje izdvojeno 14% više, djeca od toga ništa nemaju”, napomenula je. Također, istaknula je kako obrazovanje nije postalo nacionalni prioritet, iako ga političke stranke u predizbornim obećanjima takvim predstavljaju.

Ministar Barišić svojim odlukama i prijedlozima kontinuirano radi na derogaciji odgojno obrazovnog sustava i znanosti. Ministar Barišić mijenja zakone kako bi on mogao biti neprocesuiran, kako bi ministar Boras mogao ostati na mjestu rektora i nakon 65. godine.  To je nešto na što građani ne smiju pristati. Želimo poslati poruku kako ovaj sukob, iako ga neki žele prikazati kao sukob ljevice i desnice, nije ništa drugo nego apel na europske vrijednosti”, istaknuo je Marko Kovačić.

Mario Bajkuša iz Foruma za slobodu odgoja napomenuo je kako je Dijana Vican dva puta “jasno rekla u javnosti da nije čitala dokumente – dokumente Jokićevog ERS-a te životopise kandidata koji su se prijavili za rad u ERS-u. Pitamo se je li profesoricu Vican briga za provedbu obrazovne reforme. Slijedom toga, zahtijevamo se da se ponovi natječaj za voditelja i članove ERS-a uz visoke standarde transparentnosti, da bude javan te da se očuva neovisnost ERS-a”.

GOOD inicijativa poziva sve građane i građanke da se pridruže prosvjednoj akciji 1. lipnja 2017. godine u 18:00 sati na Trgu bana Josipa Jelačića. Jer, Hrvatska mora bolje!

Detalji o događajima nalaze se na mrežnoj stranici www.goo.hr i na Facebook eventima: Prosvjedna akcija 'Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma' i Okrugli stol 'Hrvatska može bolje – godinu dana poslije'.


[1] Dijana Vican obnaša sljedeće funkcije: predsjednica Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, rektorica Sveučilišta u Zadru, predsjednica Upravnog vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje, predsjednica Sektorskog vijeća za odgoj, obrazovanje i sport; voditeljica je poslijediplomskih doktorskih i specijalističkih studija te je navedena kao nositeljica 15 kolegija na četiri različita visoka učilišta u dvije države.

chevron-right